понеділок, 01 жовтня 2012 00:30

Повним дітям дають півтора літра води на день

Автор: фото з сайта www.magazine.wustl.edu
  Ожиріння у дітей буває через спадковість і харчування. Лікарі радять замість солодкого давати їм фрукти та сухофрукти
Ожиріння у дітей буває через спадковість і харчування. Лікарі радять замість солодкого давати їм фрукти та сухофрукти

Вінничанин 7-річний Ростислав Білозір важить 40 кг за зросту 124 см. Має ожиріння. Щодня їсть чіпси, сухарики, п'є колу.

— Суп ненавіжу, бо від нього ще більше їсти хочу. І вівсянку не можу терпіти, вона несолодка. Люблю до бабушки ходити в магазін, вона продавцем працює, — каже хлопець. — Там всєгда можна набрати по пару пачок чіпсів і сухариків, конфєт всяких. А як було в мене день народження, то святкував у "Макдональдзі". Наївся картоплі-фрі, гамбургерів, морожена-ріжка. І торт був дуже вкусний.

Батьки та родичі не вважають, що у Ростислава проблеми із вагою. Однак у школі його дражнять жирним.

— Як раз замахнувся кулаком, то мовчать тепер. Дівчата не хочуть зі мною сидіти, то сижу з Дімою. Люблю уроки читання, а фізкультуру ненавіжу. Бо в мене не виходить робити багато вправ, а вчителька заставляє. А от просто поганяти м'яча люблю.

Ожиріння у дітей буває здебільшого через спадковість та харчування.

— Якщо хлопчик чи дівчина їсть багато солодощів, фаст-фуду, але мало рухається, то набирає зайву вагу, — каже дієтолог Вінницької обласної лікарні ім. Пирогова Галина Завалова. — Аби мали нормальну вагу, спершу привчіть пити достатньо чистої води. Для дітей до 12 років норма — до 1,5 літра. Солодке замініть фруктами та сухофруктами. Замість цукру давайте мед.

Радить щодня снідати. Зранку краще каша, сир із сухофруктами. На обід має бути суп чи борщ, м'ясо або риба. Через півгодини після того можна фрукти, ягоди. Щоб схуднути, варто відмовитися від бананів, винограду, динь. Якщо дитина просить їсти перед сном, то дайте склянку кефіру чи молоко з медом.

Перед телевізором чи монітором комп'ютера людина не звертає увагу на те, що їсть. Через це їжа погано засвоюється.

— Діти з надмірною вагою мають занижену самооцінку через глузування в школі та відсутність друзів, — говорить психолог обласної психоневрологічної лікарні ім. Ющенка Інна Снігур. — Батькам слід показати дитині, що пишаються нею. Не сваріть через повноту, частіше хваліть і обнімайте. Запишіть на спортивні заняття, більше гуляйте з нею на свіжому повітрі, купіть велосипед.

Зараз ви читаєте новину «Повним дітям дають півтора літра води на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути