понеділок, 21 січня 2013 06:30

"Поки заповнював анкету, п'ять разів засинав і хропів"

Автор: Фото з сайта www.uainfo.censor.net.ua
  Хропіння — це ознака хвороби апное. Через зупинку дихання уві сні можна померти
Хропіння — це ознака хвороби апное. Через зупинку дихання уві сні можна померти

43-річна Анна Бельдій із Вінниці перестала спати з чоловіком через те, що він хропить.

— Ночую в іншій кімнаті і навіть там чую. Недавно в нього почалися проблеми із серцем.

Хропіння — це ознака хвороби апное, каже 54-річний Олександр Бузунов, директор столичного центру, де лікують проблеми сну.

— На важкій стадії дихальні шляхи кілька сот разів за ніч закриваються і не пропускають повітря у легені. Від цього страждають 2 відсотки людей старших 30 років.

Недуга виникає в людей з вузькими дихальними шляхами або зменшеною та скошеною назад щелепою. З віком хворіють більше, бо зношуються м'язи. Після 60 років хропить кожен третій чоловік і кожна п'ята жінка. У кожного 10-го апное виникає від зайвої ваги.

— Є пацієнти, у яких на 45 секунд зупиняється дихання, на 15 секунд — відновлюється. І так усю ніч. Якщо спав 8 годин, то дихав лише 2. Виникають проблеми з живленням киснем серця та мозку. Може статися інсульт чи інфаркт.

Людина не чує, що хропить.

— Якщо храп рівномірний, то все добре. Якщо раптом настає повна тиша на кілька секунд чи хвилин, треба йти до лікаря.

Якщо не лікуватися, за рік-два хворий починає різко набирати вагу.

— Через недосип перестає вироблятися гормон, що розщеплює жир. Усе, що з'їв, моментально відкладається на тілі. Чоловіки втрачають інтерес до жінок. Пік вироблення чоловічого гормону припадає на глибокі стадії сну, яких у них немає. Якщо вип'ють горілки, можуть не прокинутися. Алкоголь розслаблює м'язи. Серце б'ється повільніше та зупиняється. Таких хворих дружини будять цілу ніч.

Виникає гіпертонія і аритмія вранці. Людину цілий день хилить у сон, щойно десь сяде. Керівники засинають на нарадах.

— У деяких країнах, якщо така людина не лікується, у неї забирають права. Може зупинитися на червоне світло й одразу провалитися в глибокий сон. Не прокинеться навіть від звуку аварії.

Раніше таким хворим у шию встановлювали трубку, через яку дихали уві сні. Тепер лікують апаратом. На ніс одягають маску і пристібають ремінцями. Повітря подається під тиском та розсуває стінки глотки.

— З першого дня хворий починає повноцінно спати. Прокидається бадьорим і відпочилим. Усі симптоми зникають. Худнуть на 2-4 кілограми в місяць. У нас був 45-річний пацієнт, якого привели помічники й охоронці. Він керівник високого рівня. Важив 170 кіло. Поки заповнював анкету, п'ять разів засинав та хропів. Не міг водити машину, збайдужів до жінок. Було потрібне негайне лікування. Він казав: "Щоб я спав у наморднику? Краще помру". Пояснив, що може бути інсульт і родині доведеться доглядати його роками. За три роки лікування скинув вагу до 105 кілограмів, поновився інтерес до жінок.

Через зупинку дихання часто ходять в туалет

Пацієнти із зупинкою дихання уві сні дуже часто ходять у туалет уночі, каже Олександр Бузунов.

— У колег був пацієнт з Одеси. Він ходив у туалет по шість разів за ніч. З цією проблемою звернувся до урологів. Пройшов два курси антибіотиків, посадив печінку. Вже у московському санаторії в нього знайшли важку форму апное. Величезні гланди повністю перекривали просвіт дихальних шляхів.

Чоловікові видалили гланди, і всі симптоми зникли.

— При уретриті, простатиті сечі небагато. А тут людина повноцінно мочиться без жодних хворобливих відчуттів. Коли настає зупинка дихання, грудна клітина намагається вдихнути, живіт скорочується та виробляється більше сечі.

 

Зараз ви читаєте новину «"Поки заповнював анкету, п'ять разів засинав і хропів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути