Ексклюзиви
четвер, 15 травня 2008 19:55

Подагру лікують бджолиними укусами

У столичній клініці доктора Василевича, що на вул. Шовкуненка, лікують подагричний поліартрит. Головний лікар Володимир Василевич, 42 роки, пояснює, що у хворих підвищується вміст сечової кислоти у крові. Із часом солі осідають на суглобах і відбувається запальний процес. Через це суглоби болять, утворюються нарости.

Лікар каже, щоб діагностувати подагричний поліартрит, достатньо подивитися на руки чи стопи людини.

— Біля суглобів видно бугорки, ніби зернинки чи квасолинки, — пояснює Василевич. — Це так звані подагричні пальчики. Наростів не видно лише на ранній стадії недуги, доки солі не осіли.

Для підтвердження діагнозу пацієнтів направляють на магнітно-резонансну томографію і рентген. Фахівці визначають, на якій стадії недуга — гострій чи ремісії. Лише після цього призначають курс.

— Лікуємо комплексно, — каже Василевич. — Застосовуємо апітерапію — лікування бджолиними укусами, рефлексотерапію, фіто- й аромотерапію. Перші дві поєднуємо: бджола жалить у потрібну точку біля суглоба, аби підсилити лікувальний ефект отрути.

Терапію укусами роблять протягом місяця через день. Бджоли лікують опорно-руховий апарат. Втирання, краплі, настої та примочки з трав і ефірних олій оздоровлюють організм хворого. Повний курс лікування коштує 4675 грн.

— На цей час прописуємо молочно-кислу дієту. Радимо їсти багато салатів і продуктів бджільництва: мед, пилок, маточкове молоко. Треба зовсім відмовитися від алкоголю, — розповідає лікар. — Якщо робота пацієнта пов"язана з фізичним навантаженням, радимо взяти відпустку. При сидячій це необов"язково.

Біля суглобів бугорки, ніби зернинки чи квасолинки

За такого лікування хворі з легкою формою подагричного поліартриту одужують за місяць. Якщо недуга запущена, призначають кілька курсів.

— Але й у таких людей видно зменшення наростів. Жінки з села кажуть, що "квасолина" спала. Якщо була об"ємом чотири сантиметри — стає один.

Одужання гальмують супутні хвороби та залежність від пігулок, які пацієнт пив до лікування.

— Найгірше, коли вживають гормони, — додає Володимир Степанович. — Вони швидко знімають біль при подагрі, але потім недуга різко прогресує і стає гірше.

Розповідає історію чоловіка, який щодня приймав по 18 пігулок диклофенаку (ліки від запалення. — "ГПУ".). Через це посадив собі шлунок, підскочив тиск.

— Я потроху зводив дозування пігулок до нуля. За перший курс підлікували пацієнтові хворе серце і шлунок. І лише після другого він відчув поліпшення, суглоби менше боліли і рухатися стало легше.

Такі випадки фахівець називає запущеними. Каже, ці хворі повністю не одужують. Але зняти біль і відновити рухливість суглобів можна. У клініці не лікують лише людей, які мають проблеми з печінкою і нирками — хворих на гепатит і нефрит.

Зараз ви читаєте новину «Подагру лікують бджолиними укусами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути