вівторок, 15 грудня 2009 17:24

Після лазерної корекції очі печуть і сльозяться

Автор: фото: Світлана ЦИБУЛЬСЬКА
  Офтальмолог клініки ”Новий зір” Зоя Гурбик розповідає пацієнтці, як підготуватися до операції. Радить за два тижні до неї зняти лінзи
Офтальмолог клініки ”Новий зір” Зоя Гурбик розповідає пацієнтці, як підготуватися до операції. Радить за два тижні до неї зняти лінзи

Киянка 31-річна Валентина Семикрат зробила лазерну корекцію зору шість років тому. Мала короткозорість -9.

— Боялася перед корекцією, бо чула, що після родів можна втратити зір. А я ще не родила. Лікар пояснив, що проблеми бувають, якщо слабка сітчатка. У мене вона в нормі. За годину до корекції крапали знеболюючі краплі. Дали бахіли, накидку, шапочку і дві таблетки валеріанки. Очі протерли чимось пекучим. Лягла на стіл. Коли вії фіксували щипцями було боляче. Потім нічого не відчувала. Бачила червону точку, що миготіла. Лікар розказував, що він робить. Наступного дня була на роботі, читала.

Два роки тому Валентина народила дівчинку. Зір не погіршився.

Дизайнер Андрій, 30 років мав короткозорість -3 на кожному оці. П"ять років носив лінзи, через які на очах утворилися мозолі — судини вросли у рогівку.

— Лінзи носив весь тиждень, навіть на ніч не знімав. До операції мені укріпляли сітчатку — світили лазером в око кілька хвилин. Заплатив за це 300 доларів. Через місяць зробив корекцію, ще 1000 доларів. Коли виходив з операційної, чітко бачив візерунок плитки на підлозі. Але очі так пекли, ніби хто піску туди насипав. Було боляче дивитися на сонце. До кінця дня просидів у ванній, найтемнішому місці у квартирі. Десь півроку зір устаканювався. Спершу бачив на 100 відсотків, потім трохи гірше. Міг зробити безкоштовну повторну операцію, але вже не хотів.

Медсестра Олена Лисенко, 37 років, мала астигматизм — погано бачила і здалека, і зблизька.

22 людини осліпли після видалення катаракти

— Дуже боялася, бо за три тижні до операції по телебаченню крутили сюжет про харківський "Ексімер". Там 22 людини осліпли після видалення катаракти. Їм обробляли очі розчином, у якому знайшли синегнійну паличку. Вона визвала гангрену.

Олені радили напружувати очі — багато читати.

— Бачила добре, але час від часу на кілька секунд зображення ставало розмитим. У клініці пояснили, що мозок має звикнути до нового стану. Через два тижні все минуло.

— Лазерну корекцію не можна робити до 18 років, під час вагітності, годування грудьми, коли короткозорість нестабільна, при судинних хворобах, — пояснює офтальмохірург клініки "Новий зір" Зоя Гурбик, 36 років. — Якщо є запалення рогівки або синдром сухого ока, треба спочатку їх вилікувати. Найчастіше оперуємо людей 25–35 років. Приходить багато водіїв. Протягом 10 днів після операції не можна відвідувати басейн, сауну, користуватися косметикою.

Найсучасніша методика корекції зору — "СуперЛасік".

— Лазер шліфує поверхню рогівки. Відновлюється гострота зору, контрастність. Рекомендуємо передусім тим, у кого є рубці на рогівці. Є ще лазерна корекція за методом "тонкого клаптя". Знімається ще тонший шар рогівки. Він підходить тим, хто має тонку рогівку. Не лякайтеся, якщо із часом зір погіршиться на 1–2 відсотки. Так рогівка намагається повернути колишню форму. Повторну операцію робимо безкоштовно.

Від операцій лазером не сліпнуть

— В Україні не було жодного випадку сліпоти після лазерної корекції, — запевняє офтальмолог Святослав Сук, 37 років, із київського Центру мікрохірургії ока. — Буває 0,5 відсотка ускладнень. Вони спричинені недотриманням рекомендацій із догляду за очима після операції. Люди люблять приписувати лазеру проблеми, які мали й до операції.

Корекція коштує 3–5 тис. грн. Це втричі дешевше, ніж за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «Після лазерної корекції очі печуть і сльозяться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути