Ексклюзиви
понеділок, 13 серпня 2012 07:00

Пилок амброзії викликає астму

— Як тільки зацвітає амброзія, у мене сльозяться очі, закладає ніс. Каплі від алергії помагають на пару годин, — каже 40-річна Людмила Жмаченко з Кіровограда.

Алергія на амброзію триває з кінця липня до середини вересня, доки рослина цвіте. Цього року через спеку цвітіння почалося на два тижні раніше.

— Амброзія — один із найсильніших алергенів, — каже столичний алерголог Марина Борисюк. — Насіння може сходити на одному місці 10 років. Як тільки людина торкнеться або вдихне пилок, починає чхати, з очей течуть сльози. Виникає сильний набряк слизових оболонок. Амброзія в перший день може спровокувати лише нежить, а наступного вже підскочить температура, душитиме бронхіальна астма.

Лікар радить умиватися тричі на день, щодня робити у квартирі вологе прибирання. Корисно промивати ніс соляним розчином.

— Процедури допоможуть, якщо є лише нежить чи кашель. Коли закладає вуха, розпухають губи і порушується сон, треба терміново йти до алерголога. Він найперше визначить, чи алергія виникла на амброзію.

Вікна у квартирі радить тримати закритими.

— Якщо пилок амброзії потрапить у приміщення, людині гіршає. Добре, якщо в домі є кондиціонер — він відфільтрує пилок. На вікна можна ставити спеціальну сітку від пилку. Під час цвітіння амброзії найкраще поїхати жити в місцевість, де цієї рослини немає.

Зараз ви читаєте новину «Пилок амброзії викликає астму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути