Ексклюзиви
понеділок, 04 грудня 2017 00:46

Первинна медична допомога буде безплатна

"Говорила з сусідкою. Вона налякала, що через медреформу всі медичні послуги будуть страшних грошей стоїти. А де ж їх набрати? Виходить, лікування тепер доступне тільки багатим?" — питає Галина Матійчук, 68 років, із Броварів на Київщині.

– 100-відсотково безоплатна й гарантована буде первинна, екстрена й паліативна допомога, а також ведення вагітності й пологи, — каже Олександр Ябчанка, головний експерт групи "Реформа системи охорони здоров'я". — До 2020 року держава визначає реальну потребу, виділяє необхідні кошти і переходить до гарантованого пакету платних послуг. Зараз гроші на медицину все одно виділяються. А що на них закуповують — невідомо. І які послуги отримуємо? Неякісні.

Перелік безоплатних і платних послуг щорічно встановлюватиме Кабінет міністрів і затверджуватиме парламент. Він буде єдиний у всій країні. Діятиме одна тарифна сітка, незалежно від того, де послуга надається.

— Сьогодні українці найбільше в Європі сплачують за медичні послуги із власної кишені порівняно з державними видатками на систему.

У Міністерстві охорони здоров'я запевняють: головна мета реформи — не зекономити на пацієнтах, а надати якісніші послуги.

Первинна медична допомога надається лікарем загальної практики-сімейним лікарем в амбулаторних умовах або за місцем проживання пацієнта. Вона передбачає надання консультації, проведення діаг­ностики й лікування найпоширеніших хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних станів, профілактики.

112 харчових отруєнь, викликаних збудником ­ботулізму, зареєстрували в Україні з початку 2017 року. Потерпілих — 132 особи, 11 із них померли. ­2016-го зафіксували 99 випадків. Померли 12 людей.

Зараз ви читаєте новину «Первинна медична допомога буде безплатна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути