Ексклюзиви
понеділок, 25 червня 2007 15:41

Переломи лікують без гіпсу

Автор: фото: Віктор ГОМОЛЬ
  У ліву гомілкову кістку Леоніда Мартинчука (ліворуч) чотири місяці тому вживили 35-сантиметрову трубку з титану. Валентин Нарсія, завідувач травматолого-ортопедичного відділення Рівненської міської лікарні (праворуч), каже, що операцію робили за методикою
У ліву гомілкову кістку Леоніда Мартинчука (ліворуч) чотири місяці тому вживили 35-сантиметрову трубку з титану. Валентин Нарсія, завідувач травматолого-ортопедичного відділення Рівненської міської лікарні (праворуч), каже, що операцію робили за методикою

У Рівненській міській лікарні при переломах кісток гомілки та стегна хворим вставляють імплантат із титану й не накладають гіпсу. Через кілька днів люди вже можуть ходити на милицях. І швидко відновлюються.

— За кордоном таку методику застосовують давно. В Україні — всього лиш кілька років, — розповідає 35-річний завідувач травматолого-ортопедичного відділення лікарні Валентин Нарсія. — Раніше через гіпсові пов"язки чи апарат Ілізарова люди випадали з життя на весь час лікування. Тепер через кілька тижнів після операції вони носять звичний одяг. Можуть повернутися, якщо мають розумову роботу, наприклад, читати лекції.

Лікар показує імплантат — трубку з титану жовтувато-зеленого кольору. Вона міцніша й легша за сталеву. Під загальним знеболенням її вставляють у кістку й фіксують спеціальними гвинтами. Імплантатом переламані частини кістки з"єднують і стискають одну до одної. Видалять його під наркозом після повного одужання. Кістки гомілки зростаються через 3–4 місяці, стегна — довше.

— Так можна лікувати переломи трубчастих кісток, — пояснює Валентин Нарсія. — Хворі відновлюються швидше. Їхні м"язи й суглоби не атрофуються.

Розповідає про пацієнтку із Острога, яку прооперували в березні. Вона з імплантатом у гомілці поїхала відпочивати в Крим, купається в морі. У 45-річного будівельника Леоніда Мартинчука зі Здолбунова були тяжкі багатоуламкові переломи стегнової та відкриті обох гомілкових кісток лівої ноги. Чоловік півтора року тому потрапив у аварію. Останню операцію на гомілці йому зробили за новою методикою чотири місяці тому.

— З ліжка встав на п"ятий день, — згадує Мартинчук. — Набагато зручніше, ніж у гіпсі. Можна помити ногу, одягти штани. Плаваю на річці. Ліг на реабілітацію. Ходжу на процедури в басейн.

Інструментарій запорізького підприємства "Магма-Січ" для лікування гомілкових переломів лікарня придбала торік за 14 тис. грн. Польський відповідник обійшовся б майже вдвічі дорожче. Обладнання для операції на стегнових кістках поки що орендують. Воно коштує понад 23 тис. грн.

Лікування за такою методикою дорожче за традиційне в кілька разів. Титановий імплантат коштує понад 2 тис. грн. Операція обходиться майже в 3 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Переломи лікують без гіпсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути