Ексклюзиви
понеділок, 20 січня 2020 07:45

Перелом і розтягнення мають подібні симптоми

Автор: MEDJOURNAL.INFO
  При переломі виникає сильний біль, травмоване місце набрякає, кістка деформується
При переломі виникає сильний біль, травмоване місце набрякає, кістка деформується

— Заточилася посеред дороги і впала. Зима не почалася, а в мене травма, — говорить 60-річна Олена Шостак із Конотопа Сумської області. — Мушу місяць носити гіпс.

— Якщо людина падає на руки — ламає променеву кістку, — розповідає Максим Корчанюк, 34 роки, ортопед із Рівного. — На сідниці — має забій поперека. Падіння на спину найнебезпечніше, бо спричиняє струс мозку і непритомність. Коли відчуваєте, що точитесь назад — округліть спину, притисніть підборіддя до грудей і падайте на бік.

Якщо нічого не зламали, треба встати. Не різко, бо виникає запаморочення й нудота. Дістатися додому й лягти з холодним компресом на голові. При сильному болю, набряку й деформації травмованої кістки — швидше за все, є перелом. При розтягненні симптоми подібні, але кістка не деформується. Набряк і синець проявляються не одразу. При розтягненні варто прикласти холод і зробити пов'язку з еластичного бинта. При вивихах — тільки лід.

— Люди при падінні виставляють руки. Надіються полегшити удар, а отримують перелом зап'ястка або передпліччя. Також небезпечно падати на сідниці, щоб не було перелому шийки стегна.

Якщо з'явився гострий біль і задерев'яніння — це не просто забій. Травмована кінцівка опухає й синіє. Слід забинтувати ногу, зверху покласти холод і звернутися до травматолога.

— На другому місці за частотою є вивих плечового суглоба. Його діагностують за неприродним положенням руки й повною її нерухомістю. Не можна вправляти. Найкраще міцно прибинтувати до тулуба, прикласти лід. Прийняти знеболювальне і йти до лікаря. Там накладуть гіпс. Його слід носити, скільки сказали, навіть на тиждень довше. Буває, люди знімають гіпс самі. Кістки не встигають зміцніти й повторно ушкоджуються.

Для захисту від падіння варто прикріпити до підошви клаптик наждачного паперу, що добре чіпляється за лід. Якщо взуття на підборах, підійде лейкопластир чи клей "Момент". Після його нанесення треба походити по піску. Цього вистачить на день-два.

Зараз ви читаєте новину «Перелом і розтягнення мають подібні симптоми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути