Ексклюзиви
вівторок, 21 липня 2009 16:14

Перед спортивними вправами слід розтягувати м"язи

"Нещодавно записалася у тренажерний зал, щоб трохи підкачатися перед відпусткою. Тепер болить усе тіло. Зігнутися неможливо, прес гуде, навіть руки піднімати, щоб дотягнутися до вимикача, важко. Чого після спорту болять м"язи і як з цим боротися?".

Листа підписала Ольга К. із Луцька


— Крепатура з"являється, коли на м"язи здійснили надмірне навантаження. Або людина не встигла відпочити після вправ, — каже лікар із лікувальної фізкультури, голова столичного Центру кінезотерапії Олександр Зубець, 37 років. — М"язи болять через те, що в них після сильних тренувань з"являються продукти розпаду, зокрема молочна кислота.

Вправи на різні групи м"язів слід чергувати, після тренувань вони повинні відпочивати не менш як 48 год. Тому наступного разу краще тренувати іншу групу м"язів. Так крепатура мине швидше.

— Навантаження слід нарощувати поступово, — радить Олександр Павлович. — Після тривалої перерви не слід одразу ж присвячувати спорту годину. Достатньо 10–30 хвилин. Обов"язкова розминка. Перед основними вправами треба робити так званий стретчинг — вправи на розтягування м"язів.

Для усунення крепатури приймають гарячу ванну. Вона розігріває м"язи й пришвидшує вихід молочної кислоти з організму. У спортивній медицині використовують біостимулятори. Вони діють швидше, аніж ванна. Показані для професійних спортсменів.

— Утім, ніякої шкоди, крім больових відчуттів, крепатура не має. Вона навіть корисна — людина відчуває, що її м"язи попрацювали.

Зараз ви читаєте новину «Перед спортивними вправами слід розтягувати м"язи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути