вівторок, 26 травня 2009 17:04

Перед вимірюванням тиску не варто курити

Автор: фото: Валерія ВІКТЮК
  Володимир Гненний із Вінниці вимірює тиск у торговельному центрі ”Магіцентр”. Прилад показує завищений результат — 176 на 111. Чоловік нарікає, що перед тим випив дві чашки кави
Володимир Гненний із Вінниці вимірює тиск у торговельному центрі ”Магіцентр”. Прилад показує завищений результат — 176 на 111. Чоловік нарікає, що перед тим випив дві чашки кави

Надія Дєдова, 58 років, із міста Вінниця безплатно виміряла тиск у торговельному центрі "Магіцентр". Тут відбувалася акція "Виміряй свій тиск — скажи інсульту — ні!". Її організувало міське управління охорони здоров"я й Українська асоціація боротьби з інсультом. У Вінниці встановили 20 пунктів вимірювання тиску.

— Мій нормальний тиск — 140/90, тут показало 179/119, — каже Надія Дєдова. — Підвищився, напевне, від того, що находилася з пакунками.

Виконавчий директор "Української асоціації боротьби з інсультом" Марина Гуляєва, 47 років, наголошує, що тиск потрібно вимірювати правильно. Для цього слід перебувати у спокої 7–10 хв. Сидіти краще на стільці зі спинкою. Повторне вимірювання на руці можна проводити за 2–3 хв. Інакше результати наступних будуть занижені.

45 відсотків людей, що перенесли інсульт,  стають інвалідами

— Я також маю проблеми з тиском. Це сімейне захворювання. Мій батько хворів на гіпертонію. Переніс спочатку інфаркт, потім інсульт, помер на 61-му році життя, — говорить заступник міського голови Андрій Рева, 42 роки. Знімає піджак і сідає до столу. Медсестра одягає йому на ліву руку манжет. Чекають, доки табло тонометра-автомата висвітить показання. Говорять, що тиск вище норми.

— Важливо звернутися до лікарів у перші три години після виявлення ознак інсульту, — зазначає Марина Гуляєва. — Це може бути заніміння лиця, руки, ноги. Можуть бути проблеми з мовою. Не можна чекати, доки почнеться параліч. Потрібно чим швидше вводити тромболітик. Тільки він може запобігти інсульту. І вимірюйте тиск щодня. Якщо він вищий за показник 140/90 — ви у групі ризику. Іноді для його нормалізації достатньо відпочити, виспатися. Інакше треба пити ліки й берегтися.

45% людей, що перенесли інсульт,  стають інвалідами.

Удома краще користуватися плечовими тонометрами

— Найточніше тиск вимірює ртутний апарат Ріварочі, — каже заввідділенням харківської міської поліклініки N5 терапевт Олександр Рильцов, 34 роки. — Його зараз не застосовують, бо ртуть — небезпечна речовина.

Найточнішим тонометром із безпечних лікар вважає механічний.

— Я користуюся саме таким. Коли в манжетку накачується повітря, тиск у ній перевищує тиск у судині, й вона перекривається. Потім ми випускаємо повітря. Тиск крові давить на манжетку зсередини. На індикаторі зі стрілкою з"являється результат.

Найменш точні — електронні тонометри, особливо ті, які накладаються на зап"ясток або палець. Вони мають велику погрішність, бо вимірюють тиск далеко від серця — його джерела. Ці апарати автоматично набирають повітря в манжетку, а результати з"являються на екрані.

— Електронні апарати, які накладають на плече, годяться, якщо пацієнт хоче вимірювати тиск самостійно. Але вони дають суттєву погрішність порівняно з механічними, — зазначає Рильцов.

Атеросклероз і вікове підвищення жорсткості судин можуть ускладнювати вимірювання. Перед процедурою не варто вживати алкоголю, кави, курити.

Ірина РИБАКОВА

Зараз ви читаєте новину «Перед вимірюванням тиску не варто курити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути