Ексклюзиви
середа, 23 лютого 2011 11:07

Панкреатит починається з високої температури

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Гастроентеролог вінницької міської лікарні №2 Тетяна Богдашевська оглядає пацієнта Олександра Перелєтова. Той скаржиться на біль у животі.  У нього виявили запалення підшлункової залози
Гастроентеролог вінницької міської лікарні №2 Тетяна Богдашевська оглядає пацієнта Олександра Перелєтова. Той скаржиться на біль у животі. У нього виявили запалення підшлункової залози

Вінничанин Сергій Дацик, 34 роки, два тижні тому потрапив до лікарні з діагнозом панкреатит. Про хворобу дізнався випадково. Удома йому стало погано — різкий біль у шлунку, запаморочення. Живіт роздувся. Перед тим Сергій святкував день народження товариша, пили пиво та їли шашлики.

— Перша моя думка — отравлєніє, — розповідає Сергій. — Не думав ніколи, що то може бути підшлункова. Зрозумів, що догрався, коли в приймальні лікар став розпитувати, чим я харчуюся. Завжди перебиваюся бутербродами з чаєм, макаронами швидкого приготування. Суп востаннє їв рік тому. Для себе не люблю готувати. Щоп'ятниці з друзями ходили на пиво, могли випити по літрі з чіпсами чи сухариками.

Протягом трьох днів Сергієві заборонили їсти, міг лише пити кип'ячену воду. Ставили крапельниці для підтримки організму.

— Після лікарні став блідим, схуд на 8 кілограмів. Тепер три місяці буду соблюдати строгу дієту. Можна їсти лише нежирні супи і каші. З м'яса лікар дозволив телятину, кролика, курку, індюшатину. Можна нежирну рибу. Все лише варене. Можу пити свіжовижаті некислі соки. Про шашлики і пиво варто забути хоча б на рік.

Перші два тижні вінничанин готував перетерті супи на курячому бульйоні без засмажки.

Лікар-гастроентеролог міської клінічної лікарні №2 Тетяна Богдашевська, 47 років, каже що гострий панкреатит "помолодшав":

— Хвороба все частіше з'являється у 30 років. Головна причина — вживання алкоголю, жирної та гострої їжі. Дорослому чоловіку на тиждень можна не більш як 530 мілілітрів горілки, жінці — вдвічі менше. Якщо норма перевищена, за кілька років матимете проблему з підшлунковою.

Панкреатит може бути, коли залоза виробляє недостатньо ферментів для перетравлення їжі. Або викидає їх забагато — тоді орган сам себе роз'їдає.

— Гострий панкреатит починається з високої температури, здуття живота, сильного болю. Перші три-чотири дні пацієнтові не можна їсти. Лише за допомогою крапельниць уводять ліки.

Протягом трьох місяців людина має дотримуватися дієти. Пити трав'яні чаї.

— У період загострення краще медикаментозне лікування. Але за кілька тижнів можна починати пити трав'яні збори. Добре допомагають кукурудзяні рильця, безсмертник, календула, відвар чорнобривців. На стакан треба кинути дві сухі квітки звичайних рябеньких чорнобривців. Дати півгодини настоятися й випити. Квіти мають протизапальну дію, знімають біль і впливають як жовчогінний засіб.

Зараз ви читаєте новину «Панкреатит починається з високої температури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути