Ексклюзиви
пʼятниця, 25 листопада 2011 07:00

Остеохондроз починається з плоскостопості

Остеохондроз починається з плоскостопості

Вікторія Олійник, 35 років, директор компанії, що займається ортопедичним взуттям, із ортопедом обстежувала дітей у столичному дитсадку. Виявили, що понад 60% дошкільнят мають плоскостопість та інші вади стопи.

— Це при тому, що в цьому дитсадку є повноцінні заняття з фізкультури та свій басейн, — каже Вікторія Олійник.

Людей із вадами стоп із кожним днем більшає. Це не косметична проблема. Недуга спричиняє серйозні порушення в майбутньому. Від неправильного навантаження на стопу розвиваються хвороби колін, суглобів тазу, хребта. Чимало проблем із ногами та хребтом у школярів і дорослих виникають унаслідок плоскостопості або інших деформацій стоп.

Плоскостопість — це недуга, що прийшла із розвитком цивілізації. У давнину люди ходили босоніж по нерівній поверхні. Це масажувало стопу, тримало її у правильній формі. Тепер у моду ввійшло взуття на пласкій підошві. Людина ходить рівною підлогою й тротуаром. Від неправильного навантаження на м'язи стопи викривляються.

— Сьогодні плоскостопість — це найпоширеніша деформація стоп серед дорослих і дітей. На другому місці — плосковальгусні стопи, викривлення стопи всередину. Це часто поєднується з іксоподібною формою ніг. На третьому — варусні стопи або клишоногість. Це викривлення стопи назовні, супроводжується О-подібними ногами. Для дітей із плоскостопістю важливо, щоб взуття було з правильною устілкою-супінатором. Для варусних і плосковальгусних стоп необхідне спеціальне лікувальне взуття. М'які тряпчані капці дітям носити не можна. Інакше розвиватиметься неестетична хода та хвороби опорно-рухового апарату.

Вікторія Олійник рекомендує купувати дітям у садок босоніжки на помірно гнучкій підошві. Взуття має бути з натуральних матеріалів, із твердим задником і супінатором. Кожних півроку дитину має оглядати ортопед, щоб завчасно виявити та вилікувати ваду.

Плоскостопість у дітей до 5 років виправляють за допомогою ортопедичного взуття та спеціального лікування. Воно має включати масаж ніг, спеціальну зарядку, ходьбу та вправи на масажному килимку.

В ортопедичному взутті слід ходити не лише на вулиці, а й удома. Інколи батьки скаржаться, що таке взуття натирає, у дитини болить нога. Часто це виникає від того, що вона звикла ходити неправильно. Взуття примусово надає стопі правильної форми. Не варто цього лякатися. Починайте носити ортопедичне взуття поступово — спершу на півгодини, потім на годину і так далі.

Вікторія зауважує, слід підібрати взуття відповідно виду деформації стопи. Якщо купувати лікувальні черевики навмання, можна зашкодити. Коли ноги мають складну деформацію, слід замовляти індивідуальне ортопедичне взуття.

 

Вагітним помічні ортопедичні устілки

Ортопедичне взуття потрібно не тільки дітям. У дорослому віці вилікувати плоскостопість майже неможливо, але скоректувати навантаження на стопу можна.

— Ортопедичні устілки або взуття допоможуть дорослим покращити кровообіг у ногах, зменшити їх утому, знизити навантаження на хребет, попередити хвороби ніг і спини. Особливо на таке взуття слід звернути увагу вагітним жінкам, літнім людям, особам, що багато стоять чи ходять.

 

Зараз ви читаєте новину «Остеохондроз починається з плоскостопості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути