понеділок, 18 лютого 2013 06:00

Операції на мозку роблять 80-річним пацієнтам

 

Родичі 75-річної Марії Василівни, з Кіровоградщини, сумнівалися, чи можна робити їй операцію в такому віці. На МРТ у неї виявили пухлину в головному мозку.

— Рік мала сильні головні болі та непритомніла. Кілька разів був припадок, наче епілептичний. Лікарі казали робити операцію, але ми боялися, що, не дай Бог, ляже на операційний стіл і вже не встане, — розповідає донька 40-річна Тетяна.

— Жінку необхідно було оперувати, інакше померла б за місяць-два, — говорить Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії. — У неї була велика пухлина головного мозку. Вік пацієнтки — не перешкода для операції. Вона працює на городі, у добрій фізичній формі, не має діабету та інших захворювань. Тож протипоказання були мінімальні.

Ігор Курілець переконує: нові підходи, ліки, апаратура дозволяють успішно оперувати мало не столітніх.

— Протипоказами для старших людей є хвороби ендокринної системи, серця та судин, діабет. Ризик додає й зайва вага. Хоча нещодавно оперували чоловіка, який важив 150 кілограмів. За останні 20 років ми значно підняли віковий ценз на операції. Якщо раніше рідко оперували людей за 60 років, то зараз оперувати на 20 років старших — це вже звично. Рекорд нашої клініки — 87-річний пацієнт.

— Використовуємо наркозні апарати, які дозволяють вводити в 5-10 разів менше ліків, ніж вітчизняні. Завдяки цьому проводимо багатогодинні операції важкохворим і літнім людям. Сучасна анестезіологічна техніка контролює до 30 показників стану хворого. Такі наркози значно легше переносять пацієнти. Після операції хворий прокидається за кілька хвилин.

Марію Василівну виписали з клініки. Після операції минуло шість днів. Найбільше, що її турбує: "Коли вже можна поратися на городі".

Запис на консультацію:

— Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, станція метро Хрещатик, тел.: 0(44) 592 68 78,

0(44) 592 90 79,

— Західноукраїнська філія, Львівська обл., м. Стрий, вул. Ольги Басараб, 15, Стрийська центральна районна лікарня, 7-й поверх, тел. 0(67) 89 10 000.

— м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 65, лікарня Святого Луки, тел. 0(522) 36 60 01.

www.Neurosurgery.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Операції на мозку роблять 80-річним пацієнтам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути