Ексклюзиви
четвер, 26 серпня 2010 18:29

Олег Кеба вижив після ураження струмом у 27 тисяч вольт

18-рiчного Олега Кебу з районного центру Лубни на Полтавщині вдарило електричним струмом у 27 тис. вольт. Потерпілий каже, що доторкнувся до поручнів сходів вагона-цистерни, що повільно їхав на місцевому вокзалі:

— Пам"ятаю, йшов проводжати друга на Харківський потяг. Узявся за сходи на бочці, хотів прокотитися. Опритомнів у лікарні. Трубка в горлі для штучного годування душила, не давала спати, — каже Олег у палаті донецького опікового центру інституту невідкладної хірургії. Тут уперше в Україні запровадили раннє оперативне лікування — почали оперувати хворих у стані опікового шоку. У центрі працює єдина в СНД лабораторія з клонування клітин шкіри.

— Його ловила по вокзалу "швидка", — розповідає 41-рiчна Юлія Кеба, мати Олега. — Він кидався в шоковому стані, на тілі спалахнула футболка. Сина відкинуло від вагона, й він сильно вдарився головою, знепритомнів. Приятель Ростик повернув його до життя, зробив штучне дихання. Весь був чорний, навіть на обличчі. Тільки ліва нога й спина не постраждали.

Олега спершу відвезли в районну лікарню. Там два дні ставили крапельниці.

— Більше нічого не робили. Навіть не могли поставити діагнозу — перелом черепа. Бо не було де зробити томограму.

Тільки ліва нога й спина не постраждали

У Донецьку лікарню Олега привезли в комі. Після операції дві доби перебував у реанімації на штучній вентиляції легенів. На третю добу прийшов до тями.

— У хлопця обгоріло 50 відсотків поверхні шкіри. Особливо глибокі опіки були на грудях, —  говорить керівник опікового центру Еміль Фісталь, 71 рiк. — Обпеклися дихальні шляхи, репнула тім"яна кістка. З місця перелому поступала кров і поширювалася над твердою мозковою оболонкою — між кісткою і мозком. Утворилася гематома, яка давила на головний мозок. На рентгені це не вдалося діагностувати, а на спіральній комп"ютерній томографії ми побачили внутрішньочерепну гематому.

Хворому пересадили шкіру, провели трепанацію черепа. Видалили гематому — прибрали майже 100 мл крові. Для черепа це багато.

Олег Кеба вчиться на бухгалтера. 16 липня його виписали додому.

Лікарі кажуть, пощастило вижити, бо вдарило струмом не по прямій, а "дугою" — через повітря.

— У поле дугового ураження людина потрапляє, якщо знаходиться від джерела високовольтної напруги на відстані метра або менше. Виникає полум"я електричної дуги, повітря наче закутує з усіх боків електричною енергією, що перетворюється на теплову. Відбувається раптове займання й електротермічний опік, — пояснює Еміль Фісталь. — Малоймовірно, що Олег торкнувся перил. Швидше за все, він виліз на вагон на території, де заборонено перебувати. Це хлопчачі пустощі.

Пряме потрапляння високовольтного струму зазвичай призводить до смерті. Зупиняється серце, відмовляють легені. В кращому випадку, потерпілим ампутують кінцівки.

Зараз ви читаєте новину «Олег Кеба вижив після ураження струмом у 27 тисяч вольт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути