понеділок, 29 квітня 2013 07:00

Оксані Висоцькій укоротили ногу на п'ять сантиметрів

Автор: фото: Анна БОВА
  Оксана Висоцька із села Терешпіль на Вінниччині живе в обласній лікарні. Їй лікують кістку на правій нозі
Оксана Висоцька із села Терешпіль на Вінниччині живе в обласній лікарні. Їй лікують кістку на правій нозі

13-річна Оксана Висоцька з села Терешпіль Хмільницького району Вінниччини другий рік лежить у дитячій обласній лікарні. У неї гниють кістки ніг.

— Грали з дівчатами в ловки, і я сильно вдарилася ногою, — розповідає в дитячій кімнаті медзакладу. Малює дерева та квіти, аби згаяти час. — На нозі виліз синяк, трохи подерлася, але не обращала вніманія. Ще подумала, що до свадьби заживе. Потім нога стала боліти. Було тяжко сначала бігати, потім ставати. На місці синця появилася вавка, як ніби мене обпекли і пухир зліз. Не підсихало від зеленки. Потім піднялася температура, нога розпухла, стала красна, і мене завезли сюда.

— Шматки кісток згнили, мусили вирізати. Тепер нога коротша на п'ять сантиметрів, — говорить лікар 54-річна Наталія Солейко. — У дівчинки остеомієліт. Це хвороба, при якій змінюється структура кісток, вони починають гнити зсередини. Коли перегнивають, ламаються. Найчастіше таке буває на руках і ногах. Лікують антибіотиками. Кістки можуть зростися знов, але це забирає багато часу. За п'ять років Оксані треба буде робити операцію з видовження ноги, інакше кульгатиме.

Другий рік дівчина у гіпсі. До школи не ходить, вчитиметься після виписки.

— Цілими днями приходиться сидіти, — розказує. — Бігати не дозволяють. А читати я не люблю. Недавно почала вишивати бісером. Нитки і ткань приносять медсестри, то я роблю картінки, дарю їм і врачам.

Матір Оксани позбавили батьківських прав. За два роки провідувала доньку тричі. Батько помер кілька років тому.

— Хвороба може вчепитися до будь-кого, — говорить завідувачка відділення гнійної хірургії столичної лікарні Охматдит Надія Кисіль. —  Остеомієліт починається з температури і сильного болю в кісках. Рука чи нога, де є інфекція, стають гарячі. Шкіра напружується. Іноді кінцівка перестає рухатися. Діагноз ставимо швидко, бо зміни видно на рентгені.

Щороку на остеомієліт в Україні хворіють близько тисячі людей. Запалення може початися через травму ноги, руки чи хворий зуб.

Кістки зміцнюють риб'ячим жиром

Вінничанка Олеся Дячун вилікувала сина від остеомієліту, даючи риб'ячий жир та яйця.

— Малому було 11 місяців, коли поставили діагноз. Чистили кістку від коліна до п'ятки. У лікарні почула рецепт. Спочатку давала по краплі риб'ячого жиру. Його треба запивати сирим яйцем. Дозу збільшувала до столової ложки. Приймали двічі на день. Цього року пішов до школи. Перевіряли ногу, то нема й сліду від болячки.

— При остеомієліті корисно їсти холодець із яловичих хрящів, — пояснює ортопед 71-річний Роман Ткач. — Риб'ячий жир теж можна, містить корисні вітаміни, а з яйцем вони будуть краще засвоюватися. Маю власний рецепт. Треба змішати по півсклянки морквяного та кульбабового соків, додати склянку соку ріпи. П'ють двічі на день. Багатьох, навіть безнадійних хворих, це врятувало.

Зараз ви читаєте новину «Оксані Висоцькій укоротили ногу на п'ять сантиметрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути