понеділок, 21 травня 2018 00:56

Нервовий кашель лікують із психологом

Автор: WWW.STOPILLNESS.RU
  Симптоми неврогенного кашлю починаються на тлі вірус­ної інфекції. Вона є пусковим механізмом
Симптоми неврогенного кашлю починаються на тлі вірус­ної інфекції. Вона є пусковим механізмом

— В однієї пацієнтки почався нав'язливий кашель після розлучення з чоловіком. Виникав незрозумілого характеру біль у грудях, додалися підкашлювання, — розповідає Євген Симонець, 39 років, столичний пульмонолог.

Симптоми цього кашлю починаються на тлі вірусної інфекції. Вона є пусковим механізмом.

— Неврогенний кашель раніше траплявся рідко. А це за кілька днів із таким звернулося з десяток пацієнтів. У кожного проявляється по-різному: підкашлюванням, мігруючим болем у грудях або задишкою. Причина — в частих стресах через війну та втрати від неї. Був на прийомі бізнесмен із вірусною інфекцією, яку не міг долікувати. Діагноз бронхіт на рентгені не підтвердився. Коли чоловік розповідав про бізнес, весь час підкашлював.

Спочатку мікроб спричиняє запальний процес у дихальних шляхах. Це зумовлює подразнення рецепторів трахеї та бронхів. Вони передають інформацію до центру кашлю в головний мозок — і той дає рефлекторну відповідь.

— При неврогенному кашлі формується замкнене коло. Хворобу вилікували, причин для подразнення рецепторів уже немає, а кашель є. Він не такий, як при застуді. Не нав'язливий, а як постійне підкашлювання. Хоча зрідка в деяких пацієнтів трапляються прояви глибоко гавкаючого кашлю.

Неврогенний кашель буває і в дорослих, і в дітей. У школярів виникає через проблеми в школі, наприклад, цькування. У молодших причина — в дефектах виховання. У них кашель глибокий та гавкаючий.

— Нервова система у нас хитра. Кашель проявляється періодично.

Неврогенний тип кашлю не виявити за аналізом крові чи рентгеном. Лікувати його потрібно і в пульмонолога, і в невропатолога. Призначають протикашльові препарати в комбінації зі спазмолітиками.

— Працюю за типовими європейськими схемами. Спочатку виписую препарати на три-п'ять днів. Якщо є позитивна динаміка, продовжую. Немає — добираємо інші ліки. Обов'язково потрібна консультація невропатолога. Він за необхідності призначить заспокійливі.

Дітям часто радять пройти курс занять у психолога. ­Фахівець структурує проблему, і діти в ігровій формі знаходять вирішення.

— Курс лікування індивідуальний. Половина моїх пацієнтів позбулися кашлю менш ніж за два тижні, — додає лікар. — Одна жінка не повірила в мій діагноз. Зробила бронхоскопію в іншій лікарні. Змін у легенях там не виявили, а кашель залишився. Пацієнтка втратила два тижні. Могла за цей час вже одужати.

Зараз ви читаєте новину «Нервовий кашель лікують із психологом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути