понеділок, 22 червня 2020 00:00

Немовляті заново склали череп

Хірурги Львівської міської дитячої лікарні заново сформували голову хлопчикові Леву, 4 місяці. Була "трикутна". Череп міг тиснути на мозок. У подальшому це змінило б риси обличчя й розташування очей.

Такі порушення спричинило передчасне заростання в немовляти лобного шва між кістками. Зазвичай відбувається у віці від 6 місяців до 1,5 року. У Лева почалося ще в утробі матері. Подібні випадки трапляються раз на п'ять років. Причини не відомі.

— Дітей із такими вадами оперують не раніше 5 місяців. Ми зробили це зараз, щоб не допустити незворотних змін кісток і головного мозку, — розповідає нейрохірург Тарас Микитин, 43 роки.

Операція тривала 3 год. Дитині розділили лобні кістки і склали їх правильно, заново сформувавши череп. Закріпили двома смужками, що розм'якають при +60°C. Поклали на кістку і вони затверднули. Система фіксації коштує 34 тис. грн. Її купила благодійна організація.

— Ми вперше прооперували за цією сучасною методикою. Смужки тримають кістку в правильному положенні. Їх не треба видаляти. Поступово розсмоктуються й виводяться з організму, — додає Тарас Микитин.

Лева виписали з лікарні 10 червня. Надалі розвиватиметься нормально.

Зараз ви читаєте новину «Немовляті заново склали череп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути