пʼятниця, 05 липня 2013 07:15

Немовлята звикають до алкоголю в утробі матері

Автор: фото з сайта www.adyspe
  Вагітні, які зловживають алкоголем, зазвичай на облік не стають. Про залежність дітей дізнаються згодом за їхньою поведінкою
Вагітні, які зловживають алкоголем, зазвичай на облік не стають. Про залежність дітей дізнаються згодом за їхньою поведінкою

12-річний Володимир Платонов виконує танок клоуна на сцені актового залу психоневрологічної лікарні ім. Павлова. Робить нескладні рухи руками й ногами, підкидає та ловить капелюха.

— Папа умер, мама десь вештається, — каже після виступу. Навчається у столичному інтернаті для особливих дітей "Надія", бо народився з алкогольною залежністю. Його виховує бабуся, 64-річна Наталія Володимирівна.

— Мати пила сильно, батька не було, — розповідає вона. — Як народився, не плакав, був спокійний. Тільки очі бігали весь час. Лікарі сказали. що має затримку розвитку. В 3 місяці голівку не тримав. Не міг стояти після 8. Вихожувала. В стременах був. На масажі ходили, у басейн. У садок пішов. Вроді пройшло.

— Усе почалось у 5,5 років. Не міг грати з дітьми, ні на чому не затримував увагу. Постійно кудись біг. Його не взяли в підготовчу групу. Засідала комісія. Написали астенічний синдром та гіперактивність. Це значить, що він швидко втомлюється й не може засвоювати науку. Зараз учиться вдома. В інтернат їздить раз на тиждень. Ніби став спокійніший. Любить письмо, робити подєлки. Математика хорошо йде. Лікарі сказали, що переросте.

Вагітні, хворі на алкоголізм, зазвичай не стають на облік. Тому залежність у дітей визначають згодом за поведінкою.

— Ці немовлята постійно плачуть, — розповідає 50-річний Дмитро Говсєєв, заступник головного лікаря столичного пологового будинку №5. — Це хворобливий крик із гримасою болі на обличчі. Немовлята не отримують алкоголю, до якого звикли в животі матері. Дорослі, коли раптово припиняють пити, стають неспокійні. Постійно кудись біжать, щось хочуть робити. У них починаються галюцинації. У немовлят — так само, тільки бігати не можуть. Дослідження показують, що їх заспокоюють навіть випари спирту.

Із залежності виводять поступово. Алкоголю не дають.

— Печінка немовляти ще здорова, може впоратися з отруєнням. Зазвичай за півроку минає.

У дітей, народжених із алкогольною залежністю, специфічні риси — запале перенісся, тонка верхня губа та припухлі очі, розповідає 47-річна Олена Косюк, доцент кафедри неонатології медакадемії  післядипломної освіти імені Шупика.

— Доношені мало важать. Відстають розумово. Зазвичай у дорослому віці швидше стають алкоголіками. Не мають ферментів, що допомагають розщіплювати горілку. Немовлята батьків-наркоманів після народження мають "ломки". Але такі народжуються не часто. В Києві — одна-дві дитини з алкогольною чи наркотичною залежністю на рік.

Якщо жінка випиває до двох пляшок горілки на день, у плода розвивається алкогольна залежність, 0,5 л на тиждень призводять до затримки розвитку малюка.

Зараз ви читаєте новину «Немовлята звикають до алкоголю в утробі матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути