Найгостріше брак вітамінів відчувається на весні. За зиму людина втрачає літній запас, а у продуктах їх меншає вдвічі.
40–90% українців страждають на гіповітаміноз. Це недостатність одного чи кількох вітамінів у організмі.
Якщо людина важко прокидається вранці, протягом дня відчуває гнітючий настрій, в"ялість і роздратованість, їй бракує вітамінів. Через нестачу вітаміну А може різко погіршитися зір, і особливо в сутінках. Шкіра стає сухою. Потріскані губи свідчать про відсутність вітаміну В6. Від нестачі В1 болить серце й відчувається задишка. Маленькі точкові крововиливи на шиї свідчать про обмаль вітаміну С.
Серед ознак авітамінозу приватний столичний імунолог Ольга Шпак називає також синці під очима. На дефіцит вітаміну С вказує тьмяне волосся. Якщо з"явилася лупа — не вистачає вітаміну В12, В6, Р та селену. Безсоння викликає брак калію чи кальцію.
— Лише фруктами чи овочами авітаміноз не побороти, скільки їх не з"їси, — пояснює Світлана Фус, 46 років, головний дієтолог науково-технічного центру "Віріа". — У тепличних овочах мало вітамінів. Потрібно їсти вживати рибу, яйця, каші.
Лише після обстеження лікар визначить, чого бракує.
Сухофрукти зберігають корисні речовини два-три роки
— В організмі має бути достатньо ще й мінералів. Людям, що харчуються самими вуглеводами, бракує селену, цинку, вітаміну В1. І давати їх потрібно окремо, а не пити полівітамінні комплекси. Уже за тиждень людина відчує покращення.
Дієтологи пояснюють: тривалий дефіцит вітамінів призводить до недуг. Зокрема інфекційних. Також викликає передчасне старіння.
Киянин Віктор Кручик, 40 років, з авітамінозом бореться за допомогою зарядки. Щодня чоловік встає о п"ятій ранку, умивається та робить вправи при відкритій кватирці.
— Півгодини вправ: потягування, нахили в сторони, присідання, повільний біг та вівсянка на сніданок дають мені заряд на день, — розповідає чоловік. — Із вересня до квітня щодня п"ю вітаміни уже три роки.
Вітаміни призначає лікар.
38-річний Сергій замість таблеток їсть фрукти. Його рецепт: два мандарини, яблуко і скибка хліба із пророщеного зерна.
Столичний приватний терапевт Дмитро Беженар, 61 рік, потяг до цитрусових пояснює спробами організму компенсувати поганий апетит.
— У грейпфрутах, апельсинах, особливо лимонах багато аскорбінової кислоти. Вона стимулює апетит.
Людина, яка їсть свіжі овочі й фрукти, на брак вітамінів не скаржиться. Тим, хто не має змоги щоразу купувати фрукти, радять їсти квашену капусту. Там є аскорбінова кислота, але значно менше. Також у капусті є вітаміни А та В.
Ірина Гричук, методист Тернопільського центру "Здоров"я", радить вживати вітчизняні продукти, до яких організм звик із дитинства. Каже, гарбуз, завдяки товстій шкірі, зберігає вітаміни до квітня. Цибуля й часник втрачають користь, як з"являються проростки. А сухофрукти зберігають корисні речовини два-три роки.
Денну норму вітаміну А (для хорошого зору) забезпечить 400 г твердого чи 250 г кисломолочного сиру або 150 г масла. С (для імунітету) — столова ложка квашеної капусти, ківі чи апельсин, 100 г полуниці. Е (для молодості) — 80 г лісових горіхів, 100 г мигдалю чи зернят соняшника, 200 г ікри або 300 г сардин в олії. Для здорового серця — вітаміну В6 — 220 г волоських горіхів, 400 г цибулі, 550 г бананів. А для міцних нервів — В12 — 40 г курячої печінки або 150 г оселедця. Такі дані наводить Тернопільский центр "Здоров"я".
Квашенина корисна для вагітних
Квашена капуста містить вітамін К. Одна ложка страви має денну норму вітаміну. Він необхідний для кращого згортання крові. 150-грамова порція капусти задовольняє денну потребу у вітаміні С. Він зміцнює захисні сили організму.
У капусті міститься значна кількість фолієвої кислоти — вітаміну В9. Він необхідний вагітним. Кислота бере участь у діленні клітин і формуванні нервової системи малюка. Її вживають, щоб мозок майбутньої дитини був розвинений. Вітамін корисний тим, хто страждає на захворювання системи кровообігу.
37-річна модель Хайді Клум радить худнути за допомогою квашеної капусти. Вітамін В, що міститься в ній, сприяє спалюванню жиру й очищує шкіру.
Ірина РИБАКОВА
Коментарі