неділя, 14 квітня 2013 12:35

Наталія Кривенко схудла на 100 кілограмів

Автор: фото: Андрій Шматов
  Киянка Наталія Кривенко одягла штани, 
які носила рік тому. Тоді важила 220 кілограмів
Киянка Наталія Кривенко одягла штани, які носила рік тому. Тоді важила 220 кілограмів

42-річна киянка Наталія Кривенко за рік скинула 100 кг. Важила 220 кг при зрості 1,75 м. У травні 2011-го їй зробили операцію на шлунку й кишківнику в інституті хірургії та трансплантології ім. Шалімова.

Зустрічаємося у трикімнатній квартирі столичного району Солом'янка. Сідаємо на нові дивани, куплені після схуднення.

— У школі була повненькою, — гортає фотоальбом. Тато — спортивний, мама, брат. У школі грала в гандбол, на каное плавала. Батьки змушували бігати. Після школи роз'їлася. Не вступила в інститут, пішла працювати помічником кухаря. Дійшло до того, що не влазила в крісла. Ліжко знизу підбивали дерев'яними брусками.

Перепробувала багато дієт, займалася спортом. Вага щоразу поверталася. 10 днів голодувала у військовому шпиталі в Ірпені.

— Пила негазовану воду, а далі — душ Шарко, вправи, ходьба. Скинула там 12 кіло. Та не втримала. Тоді в мене був культ їжі, і шлунок сильно розтягнула. У жінок жир частіше на стегнах, грудях і шиї. У мене йшов у ноги.

Стало важко ходити. Їздила машиною. Працює диспетчером в таксофірмі.

— Хлопці на роботу й додому возили на таксі. Від найменшого руху задихалася. Ніколи не була сірою мишкою, увага від чоловіків була. Пішла до хірургів, коли брат сказав: як не візьмешся за себе, то на старості не приїздитиму тебе перевертати.

У лікарні жінку зважили — 225 кг. При такій вазі не завжди беруться оперувати.

— Усі органи були в нормі. Коли готували до операції, втекла з лікарні. У палаті була дівчина, якій у шлунок поставили балон. Це легша операція. Подумала, що й мені допоможе. Удома передумала.

Хірурги видалили більшу частину шлунка. Тонку кишку зробили такою, що не всмоктує жир. Оперували 7 год.

— Їсти вчилася, як немовля. У день — чайну ложку пюрешки. Довго сиділа на томатному соку, бо не відчувала смаків і запахів. Не лізла навіть курка, яку обожнюю. За півроку втратила 85 кіло. Зразу схудли руки, плечі, груди, зникло підборіддя. Лице гарно осунулося, не робила підтяжок. Дивлюся на ваги — а там мінуси й мінуси.

Їсть мало і швидко стає ситою.

— Раніше їла раз на день — увечері. Півкабана могла з'їсти й не відчути. Зараз кожні три-чотири години. У мене білкова дієта — яйця, птиця, сир. Усе печу або варю в пароварці. Не їм шашликів, макаронів, вершкового масла, хоча лікарі дозволяють. Хліб — чорний з висівками і не свіжий, а на другу добу після випічки. Можна сухе червоне вино, але зразу дає в голову й ноги.

25 років Наталія курила. Кинула за рік до операції.

— Із друзями і кумами поїхала за Чорнобиль до бабки. Вона щось пошептала, сказала: не дай Бог закуриш — щось трапиться з рідними. Дала рік часу. Зараз уже й не хочу. Не для того йшла на операцію, щоб труїти організм. Хочу схуднути до 80.

Оперували під керівництвом професора 54-річного Андрія Лаврика. 30 років тому він започаткував в Україні операції хворим на ожиріння.

— У цьому відділенні провели майже 700 таких операцій. Вони одні з найефективніших у світі. Не дають багато з'їсти і всмоктуватися зайвим калоріям. Після операції важливо багато рухатися.

Каже, майже третина українців має надмірну вагу. Кожен п'ятий — ожиріння.

— Багатьох у дитинстві годували солодким. Не можна уявити українця без картоплі, сала, свинини, борщу без сметани. Найбільше енергії витрачає шахтар. Міг би з'їсти порося і не поправитися, бо все згорить. А якщо людина працює за комп'ютером, випила чашку чаю з тістечком на сніданок, з'їла бутерброд із маслом в обід і на вечерю макарони чи картоплю — це все піде в жир.

"Живіт перед собою возила на колясці"

Півроку тому Наталії Кривенко видалили "фартух" на животі — шкіру з залишками жиру. Важив понад 15 кг.

— Висів, як у бульдога. Заважав ходити. Хочу зробити таку саму пластику ніг.

Найчастіше після різкого схуднення видаляють жир на животі, каже професор Андрій Лаврик.

— Учора виписали 38-річну жінку з Полтавщини. Важила більше 300 кілограмів. Не мали, де її зважити. Живіт перед собою возила на колясці. Не могла ні ходити, ні лежати, бо давив. Вага цього клаптя була 50 кіло.

Зараз ви читаєте новину «Наталія Кривенко схудла на 100 кілограмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути