середа, 26 червня 2013 06:00

"Напади болю починаються, коли вип'є і поїсть шашликів"

Автор: підготувала Ольга Борисюк
 

Киянин 46-річний Василь Солонуха шість років хворіє на подагру. Через напади відмовився від керівної посади в міжнародній компанії, бо не міг їздити у відрядження.

— Великий палець на нозі спух і болів так, що дихнути боявся.  Лікарі думали, застарілий перелом, хотіли оперувати. Аж тоді зробили аналізи й сказали, що то в мене подагра. Давали крапельниці, доки набряк не спав. Пив знеболювальне.

Каже, напади болю починаються після свят, коли вип'є і поїсть шашликів. Тоді не може працювати.

— В свята не можу відмовить собі у тому, щоб з'їсти смаженого м'яска і запити винцем. Буває, п'ю кілька днів і нічого не болить, а як перестану — починається. Може мучити і день, і три. Тоді лежу і не вкриваюся, бо тої подагри неможливо торкнутися. Тепер треба вирізати шишку. Виросла і болить, як у пеклі. Гризу себе кожен раз, але далі їм м'ясо.

Кожен 20-й чоловік віком 55-65 років в Україні має подагру, говорить столичний ревматолог Семен Тер-Вартаньян, 62 роки.

— Узимку приходять на милицях і в шльопанцях на босу ногу, бо через біль не можуть узутися. Мають порушення обміну пуринів в організмі. У крові більшає сечової кислоти. Нирки не встигають її виводити.

Напади спричиняють усі рибні та м'ясні страви. Найбільше пуринів  у печінці, мізках і легенях, м'ясі молодих тварин та ковбасах.

— Подагру мали Александр Македонський, Черчилль, усі чоловіки королівського роду Медичі. Це хвороба царів і директорів. Бо ходять у ресторани, багато п'ють і їдять. 90 відсотків — забезпечені люди,  рожевощокі, круглі й задоволені життям. Після свят, як вип'ють і наїдяться, шикуються в чергу. У жінок це буває дуже рідко, мені не траплялися такі. Їхня "кісточка" — це остеоартроз, руйнування суглоба з віком. Від харчування не залежить.

Перший симптом — розпухання суглоба великого пальця на нозі, передусім після застілля.

— Біль такий, що терпіти нереально. Допомагають знеболювальні, крім аспірину. Перший напад минає дні за три. Якщо зразу повністю відмовитися від пуринів, є шанси уникнути розвитку хвороби.

Радить після 35 років обмежити м'ясне тим, чиї родичі мали подагру, хто має хвороби нирок чи крові або опромінює пухлини. Можна лише сало без прошарків і кров'янку.

— Чоловікам за 40 білок із м'яса не потрібний. Можуть отримати його з молочних продуктів і яєць. Відварного м'яса теж не можна. Категорично протипоказаний слабкий алкоголь — шампанське, пиво, вино, коктейлі. Повні на цій дієті худнуть на 15-20 кілограмів. Між нападами можна пити до 50 грамів віскі або горілки. Коньяк не раджу, бо це виноградний спирт. Червоні ягоди — полуниця, суниця, смородина, малина, виноград — містять псевдоаспірин, який провокує напади. Від жменьки нічого не буде, але наші люди їдять кілограмами. Якщо голодувати, провести день на воді — теж буде біль.

Радить випивати 2 л лужної мінералки на добу. При гіпертонії — літр.

— Лікування — це дієта і лужне пиття. Жодні ліки подагру не вилікують, хіба знизять рівень сечової кислоти. З народних методів раджу лише один — прикладати капусту і лід. Холод на суглоб усуне загострення.

Із часом нелікована недуга деформує коліна, стопи, пальці. Поступово уражає всі суглоби. Тоді біль може тривати й місяць.

— 55-річний пацієнт хворіє 25 років. Не лікувався зовсім. Був керівником на фірмі, а зараз не може виходити з дому, бо всі суглоби деформовані. Працює вдома за комп'ютером. Мав два інфаркти. Є камені в нирках і гіпертонія. Його батько мав подагру, але на це ніхто не зважав.

Суглоби виходять із ладу вдвічі швидше, ніж у здорових.

— Відомий бізнесмен веде активне життя, катається на мотоциклах по бездоріжжю. Він повний і має подагру. Я порадив сісти на дієту і відмовитися від їзди. Не захотів, бо для нього це важливо. Прийшов іще розбитіший. Таким легше стало — знову починають їсти-пити. Як прихопить, п'ють знеболювальне. Напади частішають і посилюються. У когось може повторитися за півроку, в іншого — й за тиждень. Був чоловік, який два роки сидів на дієті. Порушив раз, другий — усе добре. А на третій почався гострий біль із температурою. Через це не поїхав з родиною відпочивати в Єгипет.

Кислота збирається під шкірою

Якщо понад два роки не лікувати подагру, під шкірою виникають ущільнення, схожі на білі горошини.

— Можуть бути у ліктях, пальцях, вухах. Видаляти не можна, бо знову наростуть. Оперують, коли заважають. Днями приходив селянин, який удома проколов. Вийшла біла творожиста маса — сечова кислота. Чоловіку полегшало, але в рану потрапила земля. Почалося нагноєння.

Зараз ви читаєте новину «"Напади болю починаються, коли вип'є і поїсть шашликів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути