понеділок, 29 травня 2017 07:55

На голові людини живе не більше 20 вошей

Автор: www.viline.tv
  Воші живуть близько місяця
Воші живуть близько місяця

— Вошей набралася у школі. Я — вчителька молодших класів. Кілька тижнів чесалася голова. Думала, шампунь не підходить. Змінила три, доки не побачила білі сніжинки на волоссі, — каже киянка Мар'яна Сухина, 31 рік. — Вирішила, що з'явилася лупа. Але вона не відривалася від волосини і тріснула під нігтями. Пішла в аптеку, де порадили спрей від педикульозу. Я ще обурилася — я ж миюся і паразити не можуть завес­тися. Але процедуру зробила, через тиждень повторила. Допомогло.

— Від педикульозу не захищена жодна людина. Незалежно від того, миється щодня чи раз на тиждень. Воші передаються в гардеробі через одяг або через користування одним гребінцем, — каже столичний дерматокосметолог 39-річна Дарина Овсепян. — Вони прозорі, тому на голові невидимі, на відміну від гнид. Це — білі яйця, які вони приклеюють до волосин міцним "клеєм" на відстані 2 сантиметри шкіри голови.

На голові живе не більше 20 вошей. Вони завбільшки з насіння кунжуту.

— Найбільше паразитів — на потилиці й за вухами. Там шкіра тонша і їм легше пити кров.

Воші живуть близько місяця і відкладають сім-вісім яєць щодня. За 10 днів із гниди розвивається доросла особина.

— Воші небезпечні тим, що переносять хвороби. Найстрашніша — висипний тиф. Коли людина чеше голову, комаха лопає і бактерії з неї потрапляють в рану. Так відбувається зараження.

Виводять комах шампунями або спреями. Вони містять компоненти, безпечні для людини й токсичні для вошей. Але часто гниди захищені оболонкою, тому процеду­ру треба повторити через 7–10 днів. Препарат наносять на 10–40 хв., як вказано на упаковці. Потім миють голову і вичесують гнид густим гребінцем. Після кожного вичісування треба ретельно промивати гребінь під проточною водою.

— Щоб гниди легше знімалися, треба втерти в корінці волосся оцет. Він руйнує клей, яким прикріплені яйця. Одягнути поліетиленовий пакет і зверху шапку на 10 хвилин. Потім розчесати гребінцем.

Дешевим і дієвим засобом є дігтярне мило. Воно висушує волосся, і гниди легше вичесати. Ще й відновлює волосся. Робить його міцнішим і пришвидшує ріст.

120 яєць відкладає за життя самиця воші.

Зараз ви читаєте новину «На голові людини живе не більше 20 вошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути