пʼятниця, 29 квітня 2011 03:30

На аденому хворіють після 50 років

Автор: фото з сайта www.www.altermed.ru
  Розмір аденоми простати визначають під час ультразвукової діагностики. Чоловікам обстежують також нирки і сечовий міхур
Розмір аденоми простати визначають під час ультразвукової діагностики. Чоловікам обстежують також нирки і сечовий міхур

59-річний Сергій Котенко із міста Переяслав-Хмельницький на Київщині удруге за життя звернувся до уролога. Скаржиться на часте сечовипускання.

— Довго не хотів іти, бо незручно, — каже Сергій Іванович. — Але бігати поминутно в туалет по-маленькому тоже надоїло. Лікар написав,  що у мене гіперплазія простати. Якщо не лікуватися, доведеться робить операцію.

Столичний уролог Дмитро Мастеренко, 38 років, пояснює, що раніше гіперплазію передміхурової залози називали аденомою. На недугу страждають чоловіки після 50 років.

— Під час чоловічого клімаксу зменшується вироблення тестостерону, через що збільшується передміхурова залоза. Це нормальний фізіологічний процес, пов'язаний із віком. Залоза перетискає сечовивідний канал і порушує витік сечі. Чоловік спочатку не відчуває хвороби. На другій стадії має сильно напружити м'язи преса, щоби пішов струмінь сечі. Він ослаблений. Уночі хворий по кілька разів устає в туалет.

До лікаря найчастіше звертаються, коли недуга дала ускладнення. Через застій сечі в міхурі активізується інфекція, утворюється камінці.

— На третій стадії сечовий міхур роздутий, не може скорочуватися. Сеча проходить по каналу по краплях. Повний міхур випирає із живота, роздуває його біля пупа. Недавно до мене прийшов чоловік від свого хворого 70-річного брата, який терпів удома. Коли йому поставили катетер, вийшло близько 5 літрів сечі.

У людей зі збільшеною аденомою розвивається ниркова недостатність, накопичуються шлаки. Людина може померти. Найчастіше запускають недугу сільські чоловіки.

— Обстежую пацієнтів через пряму кишку. Для цього вони стають колінами на кушетку. Після прощупування призначаю ультразвукове дослідження. Заміряється об'єм залози. Нормальна завбільшки 20 сантиметрів. При аденомі може бути і втричі більшою. Визначають також, чи повністю міхур випорожняється.

Чоловіків направляють здати кров на аналіз. Він показує, чи немає раку простати.

— Найкраще допомагають ліки, які розслаблюють м'язи передміхурової залози та уповільнюють її ріст. Якщо їх приймати кілька років, аденома може зменшитись на чверть. Але пацієнти п'ють усього кілька місяців, бо таблетки дорогі. Є й рослинні аналоги на основі кори африканської сливи, гарбузової олії.

Збільшену залозу оперують під місцевою анестезією. Знеболюють нижню половину тіла.

Зараз ви читаєте новину «На аденому хворіють після 50 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути