Москвич Андрій Черепанов, шеф-кухар ресторану "Джаганнат", готує вегетаріанські, ведичні та індійські страви. Знає, як застосовувати спеції замість ліків.
— Деякі приправи стимулюють або згладжують процеси в тілі. Повнуваті люди не повинні вживати корицю, бо вона ще більше провокує розслабленість. Таким краще також відмовитися від йогурту та картоплі. Рухливим людям, у яких добре працює травлення, не варто зловживати чилі, гвоздикою, імбирем. Вони наче розпалюють вогонь усередині.
Радить, які спеції краще використовувати взимку, а які влітку.
— Гвоздика, кориця і кардамон зігрівають. Разом з фенхелем та чорним перцем їх додають в індійський масала-чай. Після такого відчуваємо тепло. Зігріває також імбирний чай. Він виводить слиз із організму, корисний при нежиті, кашлі.
Влітку пропонує пити напої на основі кефіру, додаючи спеції.
— Чудово охолоджує напій лассі. Йогурт один до одного розводимо водою, додаємо чорну сіль, молотий тмин і кінзу. Ще у спеку добре охолоджує огірок — посоліть його, помажте перцем. В Індії їх продають посеред вулиці замість води. Не дарма українці роблять окрошку.
Найбільше цінує куркуму. Це природний антисептик, що очищує кров, зміцнює кістки, сприяє імунітету. Ввечері радить пити молоко із куркумою та кардамоном. Таке має заспокійливу дію, живить мозок.
Коментарі