Ексклюзиви
понеділок, 13 січня 2020 00:55

Мігрень змінює сексуальну поведінку

Автор: youtube.com
  Жінки страждають на мігрень утричі частіше за чоловіків. Причина в збільшенні гормонів під час менструації
Жінки страждають на мігрень утричі частіше за чоловіків. Причина в збільшенні гормонів під час менструації

— Поправилася на 10 кілограмів, не сплю ночами. Двічі на місяць голова так болить, що ледь не репає, — розповідає киянка Олена Бовбалан, 48 років. — Магніто-резонансна томографія показала, що деякі частини мозку перезбуджені. Треба трьох дітей глядіти, а в дні нападу навіть дихати важко.

Лікарі поставили жінці діагноз мігрень. Хвороба передалася від матері. Почалася у підлітковому віці й посилилася після пологів.

— Мігрень проявляється болем голови, але не у всіх і не одразу, — розповідає столичний невропатолог 54-річний Максим Іванюк. — Спочатку змінюється сексуальна поведінка. Хтось стає надто активним, хтось — пасивним.

Мігрень називають хворобою вихідного дня.

— Голова починає боліти, якщо людина поспить довше звичного, — зауважує лікар. — Спочатку крутиться, стає важко говорити, нудить та німіють руки. Можуть бути мурашки по шкірі.

Першими ознаками мігрені є іскри в очах, оніміння руки або ноги. Стискаючий біль голови може бути одностороннім або двостороннім. Виникає через спазм судин мозку.

Біль посилюється від шуму, яскравого світла, різких запахів. Триває від 4 годин до трьох діб. Між нападами людина почувається здоровою.

— Жінки страждають на мігрень утричі частіше за чоловіків. Причина в збільшенні гормонів під час менструацій. У такі дні болять і голова, і серце. Насамперед треба нормалізувати роботу мозку. Інакше погіршиться і кардіограма.

Для діагностики мігрені варто зробити енцефалограму — метод фіксації електричних імпульсів нервових клітин мозку. На голову накладають електроди, що передають інформацію у комп'ютер. Ультразвукова діагностика або магніто-резонансна томографія показують не роботу мозку, а тільки анатомічні зміни. Також призначають аналізи на вміст гормонів.

— Мігрень не лікується, але нападові можна запобігти. Як тільки починається, одразу випити таблетки і лежати. Не можна приймати препарати проти мігрені частіше, ніж двічі на тиждень, — каже харківський терапевт Олександр Рильцов, 44 роки. — Не треба плутати мігрень із головним болем через напругу. Останній виникає при тривалій роботі в погано провітреному приміщенні, при незручній позі. В такому випадку варто випити заспокійливе або чаю. На голову покласти холодний компрес.

Самолікування шкодить, бо людина не знає складу препаратів. Наприклад, кодеїн, кофеїн, ерготомін викликають звикання. Поступово організм вимагатиме їх більше. Якщо не отримає — влаштує наступний напад мігрені. Ліки від головного болю можна безпечно пити тричі на місяць по одній таблетці. Якщо напади трапляються частіше, треба лікуватися.

— Пацієнти винайшли свій спосіб від мігрені, щоби не шпигати себе ліками, — продовжує лікар. — Мастять скроні маззю "Зірочка". Тиснуть пальцями на них і різко відпускають. Від цього збільшується приток крові до мозку та стає легше. Коли напади трапляються більше двох разів на тиждень, лікар призначає сильне знеболювальне. Якщо не легшає — через дві години повторюють. При цьому краще лежати в темряві та спокою. Це розслаблює нервову систему, і головний біль стихає.

Зараз ви читаєте новину «Мігрень змінює сексуальну поведінку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути