понеділок, 03 грудня 2012 00:30

Міжхребцеві грижі за рік можуть розсмоктатися

 

Половина людей, які страждають на біль у спині, мають грижу міжхребцевих дисків. До київського Міжнародного центру нейрохірургії на рік звертаються п'ять тисяч осіб із цією недугою. Операції роблять лише одному з п'яти, решту відраджують.

— Міжхребцеві грижі виникають через перевантаження хребта чи старіння міжхребцевих дисків, слабкість сполучної тканини. Буває також генетична схильність. Грижі можуть за рік-два розсмоктуватися та зменшуватися, — пояснює директор центру Ігор Курілець. — У багатьох випадках, коли біль дуже сильний і не минає, хворих госпіталізують і призначають знеболювальне. Існують спекуляції, що грижі можна вилікувати сеансами масажу, китайськими голками, спеціальними вправами чи корсетами, витяжками різноманітними. Це не так. Головні фактори одужання — спокій, час і знеболювальні ліки.

Коли потрібно робити операцію?

— Якщо грижа тисне на нерв, це жахливий біль, якій не знімають навіть наркотичні препарати. Операцію призначаємо, коли сильний біль у спині віддає в ногу або в руку. Також — якщо за чотири-п'ять тижнів не допомагає консервативне лікування. Оперуємо хребта, якщо наявність грижі підтверджена на МРТ. І тоді, коли в людини параліч — у пацієнта відняло руку, ногу або порушилося сечовиділення, не може випорожнити кишківник.

Буває, що невропатологи чи хіропрактики заліковують своїми методами, як то кажуть, аж до смерті. А хірурги, хоч би кого побачили, готові класти на операційний стіл.

Учора приходила молода симпатична киянка, яка вимагала хірургічного втручання. Мала біль у спині. Годину переконував не робити операцію. А сьогодні привезли чоловіка з Луганська, у якого 20 днів тому відняло нижню частину тіла. У такому випадку операція невідкладна.

Наскільки ризиковане втручання на хребті?

— Будь-яка хірургічна операція — це ризик. Може початися запалення, кровотеча, ушкодитися нерви. 20 років тому я привіз в Україну новий на той час метод лікування гриж. Операція здійснюється під операційним мікроскопом, триває 15-30 хвилин. Хворий того ж дня може ходити, на завтра його виписують додому. Якщо хірурги достатньо вишколені, клініка має кваліфікацію і репутацію, то ризики зводяться до мінімуму.

Запис на консультацію: Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, станція метро Хрещатик, тел.: 0(44) 592 68 78,

0(44) 592 90 79.

М. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 65, Лікарня Святого Луки,

тел. 0(522) 36 60 01.

Західноукраїнська філія: Львівська обл., м. Стрий, вул. О. Басараб, 15. Стрийська центральна районна лікарня (сьомий поверх),

тел. 0(67) 89 10 000.

www.neurosurgery.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Міжхребцеві грижі за рік можуть розсмоктатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути