понеділок, 28 травня 2012 07:30

Менструальний збій — синдром відмінниці чи небезпечне захворювання?

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Лікар-гінеколог Олена  Мартинишин проводить ультразвукове дослідження статевих органів пацієнтки у клініці ”Радамед”. Завдяки УЗД можна виявити патології розвитку матки та яєчників
Лікар-гінеколог Олена Мартинишин проводить ультразвукове дослідження статевих органів пацієнтки у клініці ”Радамед”. Завдяки УЗД можна виявити патології розвитку матки та яєчників

Жінки часто звертаються до гінеколога зі збоями менструального циклу. Іноді через надмірні кровотечі, іноді — через їх мізерність або повну відсутність.

— В обох випадках слід обов'язково звернутися до лікаря. Рясні місячні зі згустками можуть бути при хворобах яєчників чи матки, — говорить лікар-акушер-гінеколог клініки "Радамед" Олена Мартинишин. — Недавно лікувалась 35-річна пацієнтка. Прийшла, коли в неї місячні стали занадто болісними. Зробили ультразвукову діагностику, виявилось, що в жінки міома, доброякісна пухлина. Треба робити операцію. Тому всіх пацієнтів попереджаю: "Не варто чекати, що само все мине, або займатися самолікуванням. Це небезпечно для здоров'я".

Трапляється, кров'янисті виділення з'являються посеред циклу. Найчастіше таке буває в 45-50-річних жінок. Цей період називають передменопаузою.

— Жінок турбує, що стаються так звані "мазання", — продовжує Олена Богданівна. — До нас звернулась пацієнтка 48 років. Коли обстежили, виявили кісту на яєчниках.

Кровотечі, не пов'язані з менструальним періодом, спостерігаються при поліпах у матці, фіброміомі, запальних захворюваннях.

— Порушення менструального циклу можуть виникнути через стрес або фізичне навантаження. Навіть зміна клімату може призвести до незапланованих або болісних менструацій, — каже головний лікар клініки "Радамед" Світлана Іванюк. — Коли жінка їде на відпочинок, місячні можуть початися на тиждень-два раніше. Іноді — просто в літаку. Радимо перед від'їздом відвідати гінеколога й перевірити, чи немає хронічних захворювань.

Почастішали випадки, коли на три-шість місяців зникають менструації у підлітків. Усе відбувається через "синдром відмінниці". Дівчата ледь встигають відвідати всі гуртки, заходи та школу. Дуже стомлюються й отримують хронічний стрес. Також збій місячних може виникнути в жінок, які швидко набрали вагу або швидко її втратили.

— У жінок, що повні з дитинства, організм адаптувався до такої ваги. А різке ожиріння веде до хвороб. Після пологів жінки можуть набрати в три рази більше своєї звичайної ваги. Тоді починаються проблеми з обмінними процесами, серцем, судинами. Доходить до діабету другого ступеня, — розповідає гінеколог-ендокрінолог клініки "Радамед" Микола Вдовиченко. — Порушення менструального циклу — це симптом. Він говорить про початок захворювання. І цю хворобу потрібно виявити. Ми якраз і лікуємо причину захворювання, а не його наслідок.

Через збої менструального циклу жінки не можуть завагітніти. Це гормональна форма безпліддя.

— Адже природа передбачила, що народжувати жінка може тільки за сприятливих умов, — зауважує Микола Миколайович. — Якщо ж є проблеми в роботі внутрішніх органів або у жінки стрес, овуляція не відбувається. Тому вагітність не настає. Народити може тільки здорова жінка. Разом з порушеннями менструального циклу у жінок часто спостерігається патологія молочних залоз. Це мастопатія й кісти, що можуть призвести до раку грудей.

Навіть у репродуктивному віці, від 25 до 45 років, у жінок буває повна відсутність місячних. Причиною можуть бути спадкові захворювання, недорозвинені статеві органи, неправильно зроблений аборт, перенесена операція тощо.

— Звертаються жінки з різними проблемами, — продовжує Світлана Михайлівна. — Часто трапляються випадки, що потребують комплексного лікування. Фахівці нашої клініки готові допомогти всім пацієнтам.

Медичний центр "Радамед"

м. Вінниця, вул. Арх. Артинова, 17/3

тел.: 0(435) 35 92 30,

0(67) 68 00 651.

Зараз ви читаєте новину «Менструальний збій — синдром відмінниці чи небезпечне захворювання?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути