понеділок, 24 вересня 2018 07:56

Менінгіт починається з головного болю

Автор: WWW.FB.RU
  Менінгококова інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. На другий-четвертий день хвороби з’являється висип на тілі
Менінгококова інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. На другий-четвертий день хвороби з’являється висип на тілі

— Поїхали оздоровити Маринку в Туреччину, а привезли з менінгітом. В останній день відпустки в дочки з'явився біль у горлі й підвищилася температура. Збивала її нурофеном і давала льодяники, а ставало ще гірше. З аеропорту поїхали одразу до педіатра. Той ошелешив діагнозом, — розповідає киянка Ольга Кирилюк, 33 роки.

Ольга — мати 6-річної Марини, яка заразилася менінгококовою інфекцією. Дівчинка перебуває в лікарні.

— Боюся, що далі буде. Це ж, мабуть, у дочки все життя болітиме голова внаслідок набряку мозку. Але нам лікарі ще нічого не кажуть про майбутнє.

Менінгококова інфекція викликає запалення слизової носа, оболонок мозку й зараження крові — сепсис. Передається повітряно-крапельним шляхом. Хвороба починається з головного болю, нежитю й підвищення температури.

Тому її часто плутають із застудою.

— Перевірити наявність менінгіту можна вдома. Треба лягти на спину й торкнутися підборіддям грудей. Хворі менінгітом цього не зроблять. У них так напружені м'язи шиї, що не можуть дивитися вниз, крутити головою, — розповідає лікар клініки "Доступний доктор" Денис Павловський, 40 років. — Найнебезпечнішою формою хвороби є менінгококцемія. Це захворювання розвивається бурхливо. Важливі навіть не години, а хвилини.

На другий-четвертий день хвороби з'являється висип на тілі. Хворі можуть лежати тільки на боці з підігнутими до живота ногами й відкинутою назад головою. За тяжких форм і несвоєчасного лікування людина помирає від набряку головного мозку.

— Менінгококова інфекція така небезпечна, бо у збуднику є токсична речовина ендотоксин. Удесятеро сильніший за кишкову паличку. Саме він призводить до відмирання судинних стінок й виникнення висипу у вигляді плям, — говорить столичний інфекціоніст, професор Національного університету імені Олександра Богомольця 51-річна Ольга Голубовська. — Хворіють люди різного віку. Найчастіше діти до 10 років. Прихований період триває від двох до 10 днів. У середньому — чотири дні.

Менінгококова інфекція — не вірус, а бактерія. Тому її лікують тільки антибіотиками. У лікарні хворому роблять прокол і беруть спинномозкову рідину. Визначають, який мікроб викликав хворобу та які антибіотики на нього діють. Перед випискою ще раз роблять пункцію, щоб перевірити, чи минула хвороба. Ніякий інший аналіз не дасть точнішої картини.

Хворі, які перенесли тяжкі форми менінгіту, повинні періодично перевірятися в дільничного лікаря, невропатолога, психіатра й окуліста.

Померла восьмирічна дівчинка

На Закарпатті зафіксували спалах менінгококової інфекції в селі Порош­ково Перечинського району. Там на карантин закрили місцеву школу.

— 28 серпня до лікарні привезли 6-річного хлопчика з села Порошково. За чотири дні сюди ж потрапила і його сестра. Їй виповнилося 8 років. У ніч на 1 вересня вона померла від блискавичної форми менінгококової інфекції. Ще дев'ять жителів села доправили до інфекційної лікарні. За три дні виписали лікуватися вдома, — розповів Михайло Поляк, головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні. — Стан 6-річного хлопчика зараз середнього ступеня тяжкості. Але надалі з ним все буде добре.

Зараз ви читаєте новину «Менінгіт починається з головного болю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути