
64-річна Марія Пащенко понад 10 років щовесни продає біля Центрального ринку в Черкасах ведмежу цибулю.
— Левурда лікує кишківник, допомагає при розладах шлунку, — вихваляє товар Пащенко. За пучок править 1–2 гривні. — Ранньої весни нічого кращого нема, як дрібненько нарізана левурда з потовченими вареними яйцями і сметаною.
Огрядна жінка купує пучок ведмежої цибулі. Розповідає, що має підвищений тиск. При недузі допомагають ягоди калини і левурда. Доки рослина не зацвіте, готує із нею страви.
— Чого зараз діти страждають од глистів? — роздумує пенсіонерка 59-річна Валентина Мороз із міста Кам"янка. Вона збирає траву в лісі в Холодному Яру. — Бо забули, що найкращий спосіб із ними боротися — їсти левурду. В моїй сім"ї щовесни з неї робимо салати — організму потрібні вітаміни.
Із соку цибулин трави готують краплі в ніс, розбавляють водою один до одного. При ревматизмі настоянкою ведмежої цибулі натирають хворі місця. Склянку подрібненої трави заливають склянкою окропу.
Фармацевт аптечної мережі "Зелена Планета" у Черкасах Ірина Прокопенко, 33 роки, радить уживати рослину при розтягненні шлунка й для покращення імунітету:
— Трава містить багато вітаміну С і всю групу вітаміну В. Листя має цілющі властивості до цвітіння, а цибулина — протягом року.
Настоянку ведмежої цибулі п"ють для профілактики грипу, при бронхіті, розладах травлення, серцево-судинних захворюваннях. 2 ст. ложки подрібненої трави заливають склянкою окропу. Відціджують і п"ють по чверті склянки двічі на день.
Левурду можна додавати до будь-якого салату.
Коментарі