— Пішла на профогляд, а гінеколог знайшов затвердіння у грудях. Сама їх не відчувала. Лікар сказала, що причина в пізніх пологах. Першого сина народила у 39 років. Чекала зручного моменту, а виявилося — наробила біди, — каже Ольга Тарасова, 51 рік, із міста Нікополь Дніпропетровської області. — До мамолога йти боюся, щоб не почути про рак. Але розумію, що затягувати не можна. Хвороба ж прогресує. Чоловік змусив записатися на УЗД. Нап'юся валеріани, та й піду.
— Жінки радіють збільшенню грудей під час менструації, бо можна похизуватися округлими формами. А це має насторожити, — каже столичний натуропат Евеліна Усетенко, 35 років. — Це перші ознаки мастопатії — доброякісного утворення, що може перерости в рак молочної залози. У грудях формуються зернисті ущільнення, що спричиняють тупий біль перед менструацією.
Це захворювання провокують паління, вживання алкоголю, носіння бюстгальтера меншого розміру та прийом гормональних контрацептивів.
— Діагностувати мастопатію жінка може сама. Треба промацувати груди пальцями. Щоб отримати найточніші результати, треба робити це в перші дні після місячних. Тоді гормони затихають, зникає зайва рідина і груди менш напружені. Якщо є ущільнення слід негайно звернутися до спеціаліста, який зробить УЗД.
Лікування залежить від наявності ендокринних і гінекологічних патологій. Бувають ущільнення поодинокі або пучками. Найчастіше призначають гормональні препарати для зниження рівня жіночих гормонів — естрогенів в організмі. На запущених стадіях роблять операцію.
— Для профілактики корисно вживати обліпихову й конопляну олії вранці по одній столовій ложці натще. Запивати ананасовим або соком ківі. Вони містять органічні кислоти, що живлять судини мозку.
Для профілактики мастопатії треба їсти сметану, яйця, олії з вітаміном Е. Його нестача погіршує роботу судин головного мозку. Яєчники недоотримують корисних речовин. Радить жінкам вживати більше цитрусових і квашеної капусти.
— Вітамін С бореться із затвердіннями в грудях, — пояснює. — Також корисно їсти обліпиху, ківі зі шкіркою, сік калини й ожини.
Коментарі