Ексклюзиви
пʼятниця, 09 лютого 2018 05:35

"Мамо, у вас може статися другий інфаркт. Не встигнуть довезти до Черкас"

Автор: Фото надане Олегом ЖУРБОЮ
  Ганні Бублій у серпні 2017 року зробили аортокоронарне шунтування під керівництвом кардіохірурга Олега Журби
Ганні Бублій у серпні 2017 року зробили аортокоронарне шунтування під керівництвом кардіохірурга Олега Журби

— Останні 20 років перед пенсією була кухарем у дитячому садку. Серце ще тоді боліло. Вип'ю корвалолу та й до роботи. А дома ще й господарство тримали. Але 2013-го так прихопило, що стався інфаркт, — розповідає 75-річна Ганна Бублій із села Сахнівка Корсунь-Шевченківського району на Черкащині.

— В мене виявили бляшку, — продовжує. — Зробили стентування. Призначили курс таблеток. Я пропила, і на рік забула про болі. А потім знову не стало в грудях дихання. Я поїхала в кардіоцентр. Призначили інші таблетки. Але попередили, якщо ­серце турбуватиме й далі, потрібно буде знову перевірити прохідність судин. За рік обстежили. Сказали, є дві бляшки, треба оперувати. Я боялася, але син вмовив: "Мамо, у вас може статися другий інфаркт. Не встигнуть довезти до Черкас". Я погодилася, і мені зробили шунтування. Додому виписали на 12-й день. Через місяць їздила на консультацію. Почуваюся добре, нічого не турбує.

Серед найпоширеніших причин смертей українців — перше місце займає ішемічна хвороба серця.

— Це захворювання вражає судини органу, виникає атеросклероз. У коронарних артеріях, по яких кров потрапляє в серце, утворюються бляшки. Вони закупорюють судини, кров не проходить. Це викликає інфаркт міокарда. Одна людина може пережити три, а друга — жодного, — говорить кардіохірург Черкаської області Олег Журба, 32 роки. — Пацієнти, у яких є підозра інфаркту, проходять коронарографію. Їм у серце вводять контрастний розчин і в різних проекціях записують "фільм". Це дозволяє виявити в судинах бляшки.

Ішемічну хворобу серця лікують за допомогою операції.

— Робимо стентування чи коронарне шунтування. При першому в просвіт судини впроваджуємо стент — це чужорідне тіло у вигляді сітчастої "пружинки". Вона відновлює прохідність артерії. Якщо стентування неможливе, необхідно робити коронарне шунтування. Для шунтів використовуємо власні судини пацієнта. Беремо вену з ноги чи внутрішню грудну, що проходить під грудиною.

Більшості пацієнтам робимо операцію на працюючому серці. Це краще для організму, але набагато важче для кардіохірурга. Бо складно працювати, коли серце під руками б'ється. А розміри коронарних артерій становлять 2–2,5 міліметра. Тому кардіохірурги працюють у збільшуваних окулярах. Коронарні артерії "вимикаються" з кровотока. Створюємо обхідний шлях. Їхня кількість залежить від кількості враження коронарних артерій. Найбільша кількість, що я бачив, це — сім шунтів.

Чверть усіх пацієнтів з ішемічною хворобою серця страждають на цукровий діабет. Він сприяє росту холестеринових бляшок і призводить до безболісної ішемії. Таких хворих складно оперувати, бо рани погано загоюються.

— У нас був один пацієнт, який не мав симптомів. Коли їхав велосипедом, відчув печію в області серця. Так тривало кілька місяців. Ми обстежили його та виявили холестеринову бляшку. Вона перекривала просвіт стовбура лівої коронарної артерії на 99 відсот­ків. Такі хворі, зазвичай, інфаркт не переживають. Цьому чоловіку зробили мамарне шунтування. Зшивали дві мамарні артерії між собою. Операція тривала в середньому 4 години. Пацієнти швидко стабілізуються. Кілька днів лежать у реанімації, тиждень у відділенні й виписуємо додому, — каже Олег Журба.

Усіх, хто відчуває біль в області серця, який віддає в руку, верхню щелепу, лопатку, а також пекучий біль і задуху при фізичному навантаженні, лікар закликає звертатися по допомогу.

— Треба раз на півроку проходити проф­огляди. Вести здоровий образ життя, спати по 8 годин. Уникати стресів і правильно харчуватися. Ходити в день хоча б 2 кіломет­ри, — додає Олег Журба.

227 операцій на серці виконали в Черкаському обласному кардіоцентрі 2017 року. Із них — 150 операцій аортокоронарного шунтування.

Інфаркт вражає 30-річних

— Інфаркт останніми роками помолодшав, — каже Олег Журба. — Захворювання вражає пацієнтів від 30 до 40 років. Інфаркт може статися через густу кров. У нас лікувався 30-річний чоловік. У спеку на городі перекидав сіно. Сильно пітнів, а води не пив. Потім стало зле. На його кардіограмі спостерігали значні зміни. Бляшок у нього не було. Але густа кров стала причиною утворення тромбу в середині коронарної артерії. Тому стався інфаркт.

Зараз ви читаєте новину «"Мамо, у вас може статися другий інфаркт. Не встигнуть довезти до Черкас"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути