понеділок, 10 серпня 2020 07:40

Лептоспіроз проявляється болем у ногах

Автор: AIF.RU
  Пік захворюваності на лептоспіроз припадає на другу половину літа. Лікарі радять не купатися у водоймах, якщо маєте відкриті рани
Пік захворюваності на лептоспіроз припадає на другу половину літа. Лікарі радять не купатися у водоймах, якщо маєте відкриті рани

— Від лептоспірозу людина може померти за кілька днів, — говорить столичний інфекціоніст Євген Дубровський, 34 роки. — У зоні ризику відпочивальники та рибалки, які шукають тихі місця для улову. Боятися треба стоячої прогрітої води в озерах, заболочених місцях з очеретами та чагарниками.

Це смертельно небезпечна інфекція, збудником якої є бактерії лептоспіри. В організм людини потрапляють через відкриті рани при контакті із забрудненою водою чи тваринами-переносниками. Недуга передається від гризунів, худоби й собак. Пік захворюваності припадає на другу половину літа.

— До мене у відділення поступила ціла сім'я з лептоспірозом, яку заразив домашній собака. Тварині правильно поставили діагноз, але вилікувати не вдалося. А за кілька днів симптоми з'явилися і в людей. Їх урятували. Найстрашніші види лептоспіри переносять щури, а от велика рогата худоба зазвичай заражена менш патогенними бактеріями, тому хвороба протікає безсимптомно.

Ознаки лептоспірозу в людини легко спутати з гострою респіраторною інфекцією. Спочатку виникають слабкість, лихоманка. Характерним симптомом є біль у литкових м'язах, рідше у стегнових чи м'язах спини. Потрапляючи в організм, бактерії заносяться з потоком крові в печінку, від чого людина жовтіє. Далі інфекція переходить на нирки. Найгірше ускладнення — кровотеча.

Для діагностики зіставляють клінічні прояви. Беруть загальний аналіз крові, проби ниркових і печінкових ферментів. Також — аналіз на антитіла до лептоспірозу. За період госпіталізації цей аналіз роблять кілька разів, бо антитіла з'являються не одразу. Вікового поділу за складністю перебігу захворювання немає. Важливий стан імунітету і яка саме лептоспіра заразила.

— При цій хворобі важливо не втратити час. Лікування треба розпочати в перші дві-три доби. Коли в людини залиті кров'ю очі, немає сечі й помаранчево-жовта шкіра — рятувати вже пізно, — додає Дубровський. — При вчасній діагностиці лептоспіру легко вбивають потужні антибіотики.

Щоб уникнути зараження лептоспірозом, слід купатися лише в дозволених місцях із проточною водою. Безпечними є великі річки, відкриті чисті пляжі. У морі лептоспіра не живе.

— Ополіскування чистою водою після купання в стоячому озері нічого не дасть. Лептоспіра одразу ніби вкручується гвинтом у рану. Якщо їх немає на шкірі, то бактерія не проникне в організм, — каже Євген Дубровський.

Якщо зараження лептоспірою відбулося у водоймі, то повідомлення про таких хворих передають у санстанцію. Та має терміново вжити заходів, аби уникнути подальшого інфікування людей.

Зараз ви читаєте новину «Лептоспіроз проявляється болем у ногах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути