Ексклюзиви
вівторок, 19 листопада 2019 00:35

Кісточку на нозі не можна видаляти

Автор: ЛЮБОВ КАРНАРУК
  Черкащанці Наталії Осташовій змінили форму стоп. Реабілітація триватиме майже місяць. Жінка носитиме спеціальне ­взуття
Черкащанці Наталії Осташовій змінили форму стоп. Реабілітація триватиме майже місяць. Жінка носитиме спеціальне ­взуття

— 40 років мучилася, доки не наважилася на операцію. Нарешті не соромно на ноги дивитися, — каже черкащанка 60-річна Наталія Осташова. У міській лікарні №3 їй оперували кісточки на ногах.

— Почали рости у 20 років, — згадує. — Як була молодша, не зважала. Боліло тільки тоді, коли носила резинове взуття. Пробувала народні методи. Як попускало, закидала лікування. З роками кісточки так виперли, що великі пальці налізли на інші. Натирала мозолі. Взуття брала на розмір-два більше.

Кісточки на ногах — це ознака хвороби всієї стопи. Великий палець змінюється, інші кістки пристосовуються. Передній відділ ноги перевантажується, стопа деформується.

Спочатку людину непокоїть лише зовнішній вигляд. Згодом виникає біль у кісточках і підошві. Новоутворення твердіє, з'являються мозолі.

Під час ходьби у здорової стопи найбільше навантаження припадає на великий палець і мізинець. У викривленої — на середні.

— Із віком м'язи стопи слабнуть, — говорить 36-річний Віталій Григор'єв, ортопед-травматолог із Черкас. Він оперував Наталію Осташову. — Знижується здатність утримувати кістки в правильному положенні. Коли стопа сильно деформувалася, допоможе тільки операція.

Наталії Осташовій змінили форму стопи, зменшили її. На четвертий день виписали з лікарні. Реабілітація триватиме майже місяць. У цей час носитиме спеціальне взуття — ходунки. У них нога ступає лише на п'яти. Так пальці не навантажуються.

— Просто видалити кісточку не можна, бо деформація погіршиться, — каже Віталій Григор'єв. — Варто оперувати обидві ноги одразу, виправляти всі пальці й сухожилля. Реабілітація може тривати до трьох місяців.

Кісточка на нозі найпоширеніша в жінок з єгипетською формою стопи, коли великий палець — найдовший. Перші прояви патології видно замолоду.

При кісточках на ногах уникають тісного взуття та підборів.

Зараз ви читаєте новину «Кісточку на нозі не можна видаляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути