Ексклюзиви
понеділок, 19 серпня 2013 05:00

"Коли побачив Діда Мороза, почалася істерика"

Автор: фото з сайта www.minibanda.ru
  Дітям, які запинаються, радять гратися з водою та піском. На самоті з іграшками розмовляють нормально
Дітям, які запинаються, радять гратися з водою та піском. На самоті з іграшками розмовляють нормально

— Син почав рано говорити. До року казав фрази, але не зрозумілі. Багато слів було придуманих. Говорив рівно, усі звуки вимовляв, — розповідає киянка Руслана Снігур, 30 років. — Аж тут ця злополучна ялинка. Уперше побачив Діда Мороза і сховався за вихователькою. А вона його перед собою поставила. Дід Мороз покликав, і в сина почалася істерика.

Наступного дня  хлопчик почав запинатися через слово, особливо на літерах "р" та "л".

— Не може сказати слово і плаче. Через два дні перестав говорити майже все, крім "мама" та "папа". У мене батько запинався все життя. Тому побігла до логопеда. Той порадив психотерапевта. Нам приписали таблетки, які заспокоюють нерви. Через півтора місяці заїкання вилікували. А через п'ять логопед поставила всі звуки, крім "р". Зараз піде до школи. Боюся, щоб знову чогось не перелякався.

— Діти запинаються не через переляк, а через ослаблену нервову систему, — пояснює столичний логопед Тетяна Ярош. — Буває вроджена схильність. Або запинаються через важку вагітність чи пологи. Грип може вплинути на мозок. Особливо небезпечно, коли дитині давали багато антибіотиків, була висока температура, судоми. Ліворукі теж схильні до запинання. У них мовний центр розташований не зліва, як у праворуких, а у правій півкулі мозку. Буває, починається без стресу, на рівному місті. Найчастіше у дітей, що не говорять до трьох-чотирьох років. Тоді йде активний розвиток мовлення, а нервова система відстає. Лікувати таких важче.

Запинання може виникнути у дітей будь-якого віку. Це буває з кожною 20-ю дитиною. Дві третини з них — хлопці. Більшість переростають. Затинання може повернутися, якщо дитина переживе стрес. Наприклад, піде до школи.

— Може минути протягом місяця, якщо вдома буде тиша. Дитина не дивитиметься телевізор, не гратиме на комп'ютері. Слід виключити ігри з біготнею, криками. Добре плавати, співати, займатися гімнастикою. Не змушуйте вчити скоромовки. Боже збав кричати на дитину. Тихо, повільно розмовляйте, краще пошепки.

Якщо не минає, звертаються до лікаря, інакше закріпиться на рівні м'язів.

— Найперше поведіть до невропатолога. Дітей, старших 3 років — до психіатра. Призначить заспокійливе. Потім — до логопеда. Він поставить правильну вимову.

Добре давати гратися в кораблики, переливати воду чи дивитися, як вона тече. Також будувати замки та гори з піску. Коли дитина грається на самоті, часто розмовляє з іграшками. Тоді не запинається.

Зараз ви читаєте новину «"Коли побачив Діда Мороза, почалася істерика"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути