четвер, 19 листопада 2020 05:30

Катаракту лікують тільки хірургічно

Автор: ФОТО надане клінікою ”Іріс”
  Офтальмолог Тетяна Д’яконова: ”Після 40 років здорова людина має обстежуватися в офтальмолога щорічно”
Офтальмолог Тетяна Д’яконова: ”Після 40 років здорова людина має обстежуватися в офтальмолога щорічно”

— Із 15 років маю хронічне запалення середньої оболонки ока. Небезпечне тим, що кришталик приростає до райдужки. З'являються спайки, кришталик ушкоджується. З часом проявилася катаракта. У грудні торік знову мала рецидив. Катаракта почала прогресувати швидше, — каже полтавка Ілона Чиж, 28 років.

При катаракті кришталик ока твердіє, втрачає прозорість. В ньому неправильно заломлюється світло. Можуть траплятися несподівані зорові спалахи. З часом погіршується зір, може призвести до сліпоти.

— Працюю за ноутбуком, а як сліпе кошеня. Через спайки на кришталику періодично підвищувався внутрішньоочний тиск. А це — швидкий шлях до глаукоми. Треба було терміново розривати спайки. Ліки не допомогли. Думала, надсічуть лазером, але було пізно — стали занадто грубі. Єдине, що залишилося — поєднати операцію з розрізання спайок із заміною кришталика. Від знайомої дізналася про офтальмологічний центр "Іріс". Звернулася туди.

— Катаракту лікують тільки хірургічно. Краплі не допоможуть. Коли помічаєте зниження гостроти зору, одразу обстежуйтеся. Якщо зволікати — можна осліпнути. Тепер не треба чекати затвердіння кришталика і видаляти його через великий розріз в оці. Заміна на штучний у нашому центрі дозволяє лікувати катаракту практично на 100 відсот­ків, — говорить Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головний лікар офтальмологічного центру "Іріс".

Ілоні Чиж замінили кришталики на обох очах. Операції зробили з інтервалом у тиждень.

— Нервувалася перший раз, — продовжує Ілона. — Мені зафіксували повіки, промили око. Був тиск на нього і зливалося світло. Але не боліло. Тривало все лічені хвилини. Тоді наклали пов'язку і відпустили додому.

Операція відбувається безболісно та без уколів. Для анестезії використовують очні краплі. У рогівці роблять прокол — 1,8 мм.

— За допомогою ультразвуку прибираємо мутний вміст кришталика. Через тонкий інструмент усередину ставимо лінзу. Вона розкривається в оці. Процедура займає 7–10 хвилин. До ранку прокол заростає. Протягом місяця призначаємо чотири консультації, що входять у вартість операції, — додає Тетяна Д'яконова.

— Після процедури болю не було. Дотримувалася рекомендацій — не нахилялася і не лежала на прооперованій стороні. Раніше носила окуляри мінус 3, але все одно погано бачила. Коли кришталики поміняли, зір покращився, — каже Ілона Чиж.

Щоб пройти лікування, не треба чекати завершення карантину. Офтальмологічний центр працює повноцінно. Водночас посилили протиепідемічні заходи захисту пацієнтів.

— Приміщення регулярно дезінфікують, контролюють санітарні норми. Працює система очищення та кварцування повітря закритого типу. Пацієнти приходять за попереднім записом, у них одразу перевіряють температуру та стан здоров'я. Для літніх людей працює ліфт. Направлення на обстеження не потрібне, — додає Тетяна Д'яконова.

Головний лікар центру Тетяна Д'яконова зробила понад 35 тисяч операцій

Крім лікування катаракти, в клініці "Іріс" пропонують такі послуги: лазерне і хірургічне лікування глаукоми, терапевтична корекція зору в дітей лінзами PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті.

Клініка "Іріс" почала роботу 2016 року. Головний лікар центру Тетяна Д'яконова зробила понад 35 тис. операцій.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня — вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні).

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.:

0(532) 69 71 70, 0(66) 19 73 031

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Катаракту лікують тільки хірургічно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути