Ексклюзиви
понеділок, 20 січня 2020 00:55

"Кашляють цілими дитячими садками і класами"

Автор: MEDPORTAL.RU
  Кашлюк ­з’являється від ­бактерії ­кашлюкової палички. Вона передається повітряно-крапельним шляхом
Кашлюк ­з’являється від ­бактерії ­кашлюкової палички. Вона передається повітряно-крапельним шляхом

— Чула, що насувається епідемія кашлюка, але не спішила робити доньці щеплення, — розповідає 35-річна Ірина Даниленко із Фастова Київської області. — Бо у вакцині є курячий білок, на який Злата має алергію. Якби не спохватилися вчасно, могла не врятувати дитину.

Злата Даниленко захворіла на кашлюк.

— Тиждень кашляла, але не сильно, — згадує її матір. — Я натирала їй груди, парила ноги. Далі від нападів задихалася, блювала. Вдень наче здорова, а ночами аж розривалася, синіла. Після припадків я ще пів ночі слухала, чи дихає Злата.

При кашлюку антибіотики мало­ефективні. З літа лікували симптоми, що провокували напади кашлю. Призначили заспокійливі засоби. Рекомендували батькам годувати часто й маленькими порціями після нападу кашлю або блювоти. Заборонили дивитися телевізор, щоб дитина не збуджувалась.

— На кашлюк в Україні хворіють майже всі діти, — говорить інфекціоніст 46-річна Анастасія Яковчук із Чернігова. — Кашляють цілими дитячими садками і класами. Але тільки лікар поставить діагноз "кашлюк", до нього прибігає начальство і кричить, що той підвищує статистику хвороби. Мовляв, при нападі кашлю можна поставити інші діагнози: бронхіт, запалення легенів, ГРВІ.

У перші два тижні кашлюк не відрізняється від застуди. Потім з'являється задушливий кашель, від якого дитина синіє.

— Хвороба вражає і дорослих, але в легшій формі, немає приступів, — каже лікар. — У кого є реальні протипокази до щеплення, мають оперативно реагувати на симптоми. Кашлюк – керована інфекція, яка легше протікає на початку хвороби. Іноді людина бухикає два тижні, а тільки тоді збирається йти до лікарні.

Спочатку в дитини з'являється покашлювання, яке щодня посилюється. Підвищується температура. До кінця другого тижня напади кашлю стають довші, важчі. Під час нападу обличчя червоніє, виступають сльози. Від постійної напруги можливі крововиливи в білки очей. Напад кашлю закінчується глибоким свистячим вдихом, відходженням в'язкого мокротиння.

— Кашлюк з'являється від бактерії кашлюкової палички. Вона передається повітряно-крапельним шляхом. Хворий є найбільше заразним для оточуючих на початку хвороби. Тоді й потрібно вбивати паличку. Через місяць її уже не буде в організмі, дитина стане незаразною, тоді немає сенсу колоти антибіотики.

У молодших дітей типовіше проявляються напади зупинкою дихання і легше помітити кашлюк. Після приступів дитина не може вдихнути повітря, часто буває блювота.

— Запущена хвороба раніше двох-трьох місяців не пройде. Хворий має викашлятися. Лікар може тільки виписати медикаменти, щоби напади стали рідшими. Колись мам із такими хворими дітьми відправляли жити біля річки, щоби малеча дихала сирим повітрям.

Вакцина не гарантує, що дитина не захворіє. Завдяки вакцинуванню хвороба пройде в легкій формі. Його роблять у півторарічному віці для захисту малюка на п'ять років. Тоді кашлюк найнебезпечніший.

Причина кашлю не стільки в легенях, як у голові. Якщо дитина на щось відволіклася, перемкнула увагу, то не кашляє. Завдання батьків — знаходити заняття та іграшки, якими би діти гралися і забували про кашель. Щоб уночі не докучали напади, у кімнаті має бути прохолодне вологе повітря температурою 16 градусів. Дитину слід тепло одягти. Якщо попарити їй ноги і натерти груди зігріваючою маззю, очікуйте три-чотири приступи. Задавнена недуга може призвести до запалення легень, пупкової чи пахової грижі, ураження мозку й епілепсії.

Зараз ви читаєте новину «"Кашляють цілими дитячими садками і класами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути