— Печія не завжди свідчить про хворобу. Скоріше, просто після їжі зробили щось не так, — каже столичний гастроентеролог 36-річний Степан Артеменко. — Переїли й лягли спати. Провокаторами є також модні тісні джинси. Вони тиснуть на черевну порожнину.
— Після їжі головне не лягати одразу. Бо вміст шлунка підніметься, а не опуститься в кишечник. Шлунковий сік і жовч роз'їдатиме слизову оболонку стравоходу.
Радить виключити з раціону чорний хліб, молоко, капусту, бобові, смажені страви, жирні м'ясні й рибні бульйони. Їсти потрібно малими порціями п'ять разів на день.
— Лікувати печію варто сирою картоплею. Двічі на день їжте шматок. Якщо не можете, потріть і вичавіть сік. Додайте в якусь готову страву. Головне, не лікуватися від печії содою. Вона залужує кров. Від цього болітиме голова, нудитиме. Краще розвести чайну ложку яблучного оцту в половині склянки кип'яченої води. Пити її малими ковтками під час їжі. Також корисно щодня з'їдати банан. Він нейтралізує кислоту.
Коментарі
1