середа, 23 березня 2011 04:15

Через плоскостопість швидко старіють

Автор: фото з архіву Геннадія Ігнатьєва
  Столичний мануальний терапевт Геннадій Ігнатьєв оглядає семирічного хлопчика з плоскостопістю. Каже, на цю недугу страждають 80 відсотків дітей
Столичний мануальний терапевт Геннадій Ігнатьєв оглядає семирічного хлопчика з плоскостопістю. Каже, на цю недугу страждають 80 відсотків дітей

"Останнім часом швидко втомлюються ноги, а надвечір болять, — говорить 28-річна Людмила Борисенко з Ірпеня. — З високих підборів перейшла на зручне взуття. Але це не дуже допомагало. Хірург сказав, що в мене плоскостопість, і порадив носити ортопедичні устілки".

Столичний мануальний терапевт Геннадій Ігнатьєв, 52 роки, усуває хвороби опорно-рухового апарату третє десятиліття. Має власну методику. Стопи лікує масажем хребта.

— Плоскостопість сигналізує про серйозні внутрішні проблеми, — каже. — Якщо хвороба вроджена, значить, у дитини слабкі сухожилля, зв'язки та м'язи гомілки. Недуга також може розвинутися з часом. Через тривале навантаження на ноги, травми, рахіт, надмірну вагу, вагітність і незручне взуття.

Стопа перестає працювати як амортизатор. Навантаження під час ходіння зі стопи переноситься на весь організм. Тоді страждають суглоби ніг, хребет, виникає перекіс таза. Через це швидко старіють. Хворих доводиться оперувати.

— При плоскостопості болять п'яти, ноги швидко втомлюються, набрякають. Великий палець відхиляється від решти. Підошва взуття стирається нерівномірно.

Аби перевірити вигін стопи, лікар радить стати вологими чи змазаними жиром ногами на аркуш паперу. На ньому має залишитися відбиток п'яти, передньої ділянки ступні, пальців і тонка лінія по зовнішньому краю. Якщо ж отримали відбиток усієї стопи або більшої її частини, варто звернутися до ортопеда.

На ранньому етапі розвитку плоскостопість піддається корекції. Коли ж з'являються набряки, важкість у ногах, проступають вени, а також болить у попереку, захворювання невиліковне.

— Близько 80 відсотків дітей мають плоскостопість. Цілком усунути її можна лише в немовлят, коли тканини організму еластичні й добре відновлюються, — каже Геннадій Ігнатьєв. — Після 5 років стопа повністю сформована. Дитина приречена на устілки й ортопедичне взуття. Шанс з'являється у 10–13 років, у період статевого дозрівання. У цей час організм найактивніше розвивається і опорно-руховий апарат піддається частковому виправленню.

Лікуючи плоскостопість, фахівець спершу усуває порушення у хребті. Далі масажем зміцнює м'язи та зв'язки стопи. Це формує правильну ходу.

— Якщо корекцію стопи проводити лише ортопедичними устілками або фізичними вправами, результату не буде. Коли людина сідатиме чи лягатиме, її хребет усе одно прийматиме неправильне положення, що сформувалося від плоскостопості. І сколіозу та інших проблем не уникнути. Стопу потрібно лікувати комплексно.

З плоскостопістю хлопців не беруть до армії.

Зараз ви читаєте новину «Через плоскостопість швидко старіють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути