пʼятниця, 02 грудня 2011 07:00

Хвороби серцево-судинної системи молодшають

Найпоширеніша причина смертей в Україні — серцево-судинні захворювання. Це значно перевищує смертність від травм та онкології. Поганий стан серцево-судинної системи, а також неконтрольована артеріальна гіпертензія — переважно це призводить до інвалідизації населення. Крім того, внаслідок поганого функціонування кровоносної системи збільшується біологічний вік людини, часто за станом внутрішніх органів люди значно старші, ніж за паспортом.

— Передусім кожен має дбати про себе сам.По-перше, позбудьтеся шкідливих звичок, оскільки куріння має надзвичайно сильний атерогенний вплив на судини, їх набагато швидше уражає атеросклероз, ніж у некурців, — каже сімейний лікар, фітотерапевт, лікар народної та традиційної медицини Галина Похмурська-Панів.— Алкоголь у надмірних кількостях узагалі зашлаковує організм на всіх рівнях, передусім печінку. По-друге, хоча б раз на рік робіть усі планові обстеження та регулярно міряйте артеріальний тиск. Якщо у вас виявили підвищений рівень цукру крові — чітко дотримуйтеся дієти, оскільки високий цукор крові — одна з найважливіших причин судинних ускладнень. Якщо виявили гіпертонічну хворобу — не допускайте гіпертонічних кризів, регулярно вживайте гіпотензивні препарати, оскільки на висоті гіпертонічного кризу найчастіше стаються інсульти та інфаркти.  За легкого ступеня гіпертонічної хвороби можна взагалі відмовитися від пігулок після курсу гірудо- та апітерапії, при гіпертонії другого та третього ступенів — значно полегшити перебіг недуги. П'явки слід ставити не лише за вуха, як заведено, а по зонах лімфодренажу органів, від яких залежить тиск. Гіпертонічна хвороба є самостійною недугою або симптомом захворювання нирок, ендокринної патології тощо, тому й схеми лікування різні.

Лікарі констатують, що сьогодні помолодшав вік хворих на атеросклероз. Результатом цього є такі захворювання, як стенокардія, інфаркт міокарда, цереброваскулярна хвороба — ураження судин голови, інсульти, облітеруючий ендартеріїт — ураження судин ніг, атеросклероз судин нирок і черевної порожнини.

— Щоб запобігти цьому, кожна людина повинна знати свій рівень холестерину, ліпопротеїдів, тригліцеридів, цукру крові, тримати оптимальну вагу тіла, — продовжує Галина Мирославівна.— Також, аби судини були здоровими, надзвичайно корисні різноманітні чистки організму, особливо печінки, постування й помірні фізичні навантаження. Вправи повинні бути ритмічними, найкраще підійдуть ходьба до 3 км на день, біг, плавання, їзда на велосипеді. Доброю гімнастикою для судин є контрастні ванни, скипидарні ванни — залежно від тиску призначають жовті або білі емульсії. Якщо вже виникли трофічні розлади, добре затягують рани алюмокалієві галуни. Їжа — що простіша, то здоровший організм. Згадайте, як харчувалися наші предки і чи так часто були на столі м'ясо, ковбаса, майонез, цукерки та інші харчові набутки цивілізації. Регулярно в невеликих кількостях уживайте часник та цибулю, оскільки вони не тільки запобігають розвитку атеросклерозу, а й сприяють розчиненню наявних атеросклеротичних бляшок.

Зараз ви читаєте новину «Хвороби серцево-судинної системи молодшають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути