понеділок, 24 лютого 2020 06:10

"Хрящ зносився, кістка до кістки терлася"

Автор: ФОТО з особистого архіву Ярослава Чали
  Ярослав Чала 2018 року на чемпіонаті у канадському місті Калгарі установив світовий рекорд у жимі. 1991 року він приніс незалежній Україні першу золоту медаль з пауер­ліфтингу
Ярослав Чала 2018 року на чемпіонаті у канадському місті Калгарі установив світовий рекорд у жимі. 1991 року він приніс незалежній Україні першу золоту медаль з пауер­ліфтингу

71-річний львів'янин Ярослав Чала шість років живе зі штучними кульшовими суглобами. Активно займається спортом. 2018 року на чемпіонаті в канадському місті Калгарі встановив світовий рекорд у жимі — 150,5 кг.

— Уже й забув, що у мене штучні суглоби. Живу й тренуюся так, ніби жодних операцій не було, — говорить. — Коли взяв "золото" на чемпіонаті, про те, що маю встановлений імплант, ніхто не знав.

Уперше сильний біль у нозі спортсмен відчув 1997 року.

— Спочатку лікарі думали, що з хребтом проблеми — нерв защемив, — каже. — Зробили операцію. Через рік стало ще гірше. Пішов до того ж хірурга — зробили другу. Через два тижні повернувся, бо змін не було, все боліло. Лікар запевнив, що у хребті все нормально, направив на рентген, аби перевірити суглоби.

Після обстеження медики поставили діагноз коксартроз.

— Як пояснили лікарі, хрящ у суглобі зносився, кістка до кістки терлася, — розповідає Чала. — Не міг ні сісти у машину, ні вийти з неї. Дійшло до того, що мені допомагали зашнуровувати взуття, одягати шкарпетки. Спочатку поїхав у госпіталь у Винники поблизу Львова, але там за мене не взялися. Почув про клініку в Чернівцях. Зателефонував, сказали одразу приїжджати.

У чернівецькій клініці Ярославові Чалі уражений кульшовий суглоб правої ноги замінили на штучний.

— На третій день після операції вже був удома, на десятий — у машину сів. Було відчуття, що помолодшав на десяток років. Повернувся до тренувань. Десь через два роки відчув подібний біль у лівій нозі. Цього разу не чекав загострення, одразу в Чернівці поїхав.

Лікарі встановили штучний суглоб на лівій нозі. Після операції заборонили надмірні навантаження.

— Сказали, що суглоби поставили, аби міг нормально ходити. Я ж відчув себе повноцінною людиною, тому повернувся до тренувань. Спершу трохи кульгав. Складно було з присіданнями — координація підводила, падав назад-уперед. Боліло. Помаленьку все вдавалося, тоді взявся за присідання зі штангою. Розпочав із малої ваги — узяв лише 20 кілограмів, далі збільшував навантаження. Нещодавно зробив рентген суглобів. ­Лікар сказав, що вони у прекрасному стані.

Зараз ви читаєте новину «"Хрящ зносився, кістка до кістки терлася"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути