Ексклюзиви
понеділок, 10 червня 2013 06:00

Ходити на високих підборах — наче носити відро води

Автор: підготувала Ольга БОРИСЮК
 

Киянці 25-річній Марії Бенцалюк хірург-ортопед заборонив ходити на підборах після того, як поскаржилася на біль в спині.

— Із 16 років літала на шпильках, як метелик, навіть сміття виносила. Менше 10 сантиметрів не вдягала. Так ноги виглядають довшими. Середні й маленькі каблуки не розумію — ні те ні се.

Підбори прискорюють старіння суглобів, каже столичний ревматолог Семен Тер-Вартаньян, 62 роки. Особливо шпильки понад 5-6 см.

— Ходити на високих підборах — наче носити відро води. Якщо дівчина займається фітнесом, повноцінно харчується, не перевантажується, не повніє — взуття їй не зашкодить. Але так майже ніхто не робить. Перші п'ять років дівчина бігає на каблуках і нічого не відчуває. Доки молода — суглоби можуть упоратися. З віком усе важче. А потім раптово виникає різкий біль у спині.

Підбори викривлюють хребет, і центр ваги зміщується вперед. Якщо спина слабка, років у 40 почне просідати, каже медик.

— З часом хребці руйнуються, бо втрачають воду. Поступово всихають, зближуються і перетискають нервові сплетення. Починає раптом боліти голова або нога. Може непокоїти спина і віддавати в руку. Справжня причина — погана екологія і нездоровий спосіб життя. А підбори лише прискорюють ушкодження хребта.

На ранній стадії прихоплює спину. Згодом болить голова, виникають запаморочення, затерпають руки і ноги.

— Часто таке мають молоді мами у 20 років. Недавно прийшла 25-річна. Має слабкі м'язи та хребці, бо не робила зарядку. Поносити дев'ять місяців дитину — велике навантаження на ноги. Потім носить маля на руках. А його вага постійно зростає. На третій місяць приходить із сильними болями у спині та колінах. Аж скрючилася, має грижі, зажими. Вона здорова, аналізи ідеальні, але суглоби і спина зносилися. Я вколов їй протизапальне, призначив таблетки і масаж. За 10 днів полегшало — прийшла на величезних підборах. Каже: "Нікуди не ходжу, хоч до лікаря взую каблуки".

Якщо болить спина, майже завжди страждають коліна і стопи. Людину це ще не турбує, бо там суглоби більші. Спочатку достатньо масажів. Потім потрібні протизапальні й знеболювальні.

— Через підбори зростає навантаження на коліна, гомілки, трохи на тазостегновий суглоб. Також на стопу і пальці ноги. Виступають "кісточки". Може бути запалення, набряки. Підбори порушують природне положення м'язів. Це помітно по литці, коли жінка взуває інше взуття. Це ніби прийти в зал і качати лише одну частину тіла. Виходите на пляж — ноги худі, а торс перекачаний.

Пласка підошва відповідає природному положенню ноги, але підходить не всім.

— Головне, щоби взуття було широке і зручне. Якщо є проблеми з ногою, то пласке з жорсткою підошвою протипоказане. Мінімальний підйом 1-2 сантиметри.

Зараз ви читаєте новину «Ходити на високих підборах — наче носити відро води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути