Ексклюзиви
пʼятниця, 10 вересня 2010 04:29

Хлорована вода викликає рак шлунка

Дві третини українців п"ють воду із Дніпра. Із кранів вона тече після чотирьох етапів очищення. Спершу з неї вибирають бруд, водорості. Потім пропускають через піщані та вугільні фільтри, хлорують, озонують, щоб убити бактерії. Але для того, аби вода стала справді чистою, її слід очищати додатково. Спершу настояти у банці протягом кількох годин. За цей час із неї випарується хлор. Тоді додати розтовчене активоване вугілля — таблетку на 3-літрову банку. Розмішати і процідити через кілька шарів марлі. Лише після цього воду можна пити сирою.

— Вугілля замінює фільтр. Воно збирає хлорорганічні сполуки, залишки ліків та деякі бактерії. Після зціджування його треба викинути, — говорить 74-річний Петро Гвоздяк, доктор біологічних наук. — У воді, що тече з кранів українців, концентрація хлорорганічних сполук є шкідливою. Але відмовитися від хлорування неможливо, бо іншого способу дезінфекції немає.

Хлор активно взаємодіє з органікою, що є в річковій воді. Через це утворюються понад 600 токсичних сполук. Від хлорованої води можна захворіти на рак шлунку чи кишківника. Інколи хлорорганіка спричиняє чоловічу імпотенцію.

— Я не раджу пити дистильовану воду. Хоча й досі є люди, що вважають її найчистішою. Вона розчиняє і виводить солі з організму. Кип"ячена вода теж не має біологічної активності. Сирою можна вживати воду із бюветів. Її подають одразу з артезіанських свердловин із глибини 200–400 метрів. Хоча часто у ній теж знаходять різні хімічні сполуки, що свідчить про забруднення свердловини. У бюветній воді знаходять підвищений вміст заліза, марганцю.

Вода із побутових фільтрів може містити багато шкідливих бактерій. Якщо після фільтрування вона має запах, пити її не варто.

Не раджу пити дистильовану воду. Вона розчиняє і виводить солі з організму

У пляшках вода теж сумнівної якості.

— Ми не знаємо, звідки її набирають. Досліди на вміст шкідливих речовин виявили, що виробники ополіскували пляшки забороненими біоцидами чи стабілізаторами. Це своєрідні антибіотики, які використовують для тривалого зберігання продукту. Потрапляючи в організм, вони вбивають кишкову мікрофлору. Серед 30 закуплених зразків пити можна лише Моршинську та Бебі-віту.

Воду проганяють через пісок удесятеро швидше

Найкращий спосіб очистки води почали застосовувати в Англії 1837 року. Через метровий шар піску зі швидкістю 1м /год. пропускали річкову воду. За цей час водяні бактерії у піску встигали "з"їсти" все шкідливе, що у ній було.

В Україні використовують американський спосіб фільтрації. Воду проганяють через пісок удесятеро швидше. Тому вона не встигає добре очищуватися.

Професор Гвоздяк пропонує ввести в промисловий та побутовий вжиток новий вид біоочистки.

— Якщо на піщаних чи вугільних фільтрах поселити корисні для людини пробіотики, то вода з них буде не лише чистою, але й здоровою. Пробіотики — це бактерії, які виконують роль бар"єру в кишківнику людини. Їх називають набутим органом, без якого ми жити не можемо.

Зараз ви читаєте новину «Хлорована вода викликає рак шлунка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути