пʼятниця, 06 липня 2012 05:15

Міські жінки хворіють на рак удвічі частіше за сільських

Автор: фото з сайта www.altamedica.com.ua
  Ущільнення в грудях промацують круговими рухами за годинниковою стрілкою. Огляд варто робити щомісяця удома та кожні півроку — у гінеколога
Ущільнення в грудях промацують круговими рухами за годинниковою стрілкою. Огляд варто робити щомісяця удома та кожні півроку — у гінеколога

Серед усіх онкологій рак молочної залози виліковують найкраще. Якщо впродовж п'яти років після операції нема нової пухлини й метастазів,  уважають, що пацієнт здоровий.

— У моєї 48-річної знайомої з Луганська була кіста 6 сантиметрів, а на ній ракова пухлина. Своєчасно звернулася, якісно прооперували. Видалили лише пухлину, грудь зберегли. Минуло п'ять років, рецидиву не було, — каже столичний онкохірург, кандидат медичних наук 44-річний Андрій Бабко.

На рак молочної залози жінки найчастіше хворіють під час клімаксу у 55-65 років. Тоді в організмі відбуваються гормональні зміни.

— Не вірю, коли кажуть, що недуга помолодшала. У багато кого вона розвивається після 75. Рак — це хвороба старіючого організму, коли слабне імунітет, і ракові клітини прогресують. Просто випадки почастішали.

Основні причини раку грудей — стреси і збільшення кількості менструальних циклів. Жінки рідше народжують, менше годують груддю.

Для жінки добре народити тричі. Тоді ризик захворіти на рак зменшиться вдвічі. Під час місячних зростає рівень естрогенів, які стимулюють пухлинні клітини. Також через стреси меншає прогестерону — жіночого гормону, який захищає організм від появи пухлин.

— Міські жінки хворіють на рак удвічі частіше за сільських. Це пов'язано з порушенням сну. Добові біоритми адаптовані під сонячні. Якщо людина вночі не спить, а працює — це призводить до збоїв у гормональному фоні, що є однією з причин раку. Городянки більше працюють уночі або їздять по нічних клубах. Місяць тому знімали передачу на фермі. Багато розмовляв із селянками, вони не заморочуються багатьма речами. Ми про бюстгальтери розказували, як підбирати, які краще купувати. У міських — багато видуманих стресів.

Найуразливіший до онкології психотип — синдром жертви. У таких людей може виникнути імунний збій, зрив захисних сил організму.

— Знаю випадок, коли жінка захворіла на рак після смерті матері. Вона довго її доглядала, пожертвувала особистим життям. Коли мати відійшла, мала сильні переживання.

Жінки не подобаються собі, посилають негативний сигнал у мозок, а організм відповідає хворобою. За кордоном у клініках працюють онкопсихологи.

Пухлини грудей краще намацає чоловік

— Самостійно прощупувати груди не раджу. Це має робити спеціаліст. Фізіологічно є така грудь, що при масажі здається, ніби там пухлини, а насправді немає, — розказує Андрій Бабко. — Потім приходять на прийом із виразом смертника. Вже по очах бачу, щось у себе намацали. Якось була одна жінка, вся у сльозах. Обстежив її, кажу: у вас нічого немає, можете йти. Так вона не повірила, далі сиділа в коридорі, плакала і накручувала себе.

Оптимальний варіант, щоб самостійно перевіритись — лягти у ванну і масажними круговими рухами за годинниковою стрілкою промацати груди. Але в тому випадку, якщо розмір невеликий.

— Краще, як це робитиме чоловік. Бо він точніше скаже. Узагалі дуже важливі еротичні ласки грудей, від того покращується кровообіг й суттєво знижується ризик захворіти на мастопатію.

 

Зараз ви читаєте новину «Міські жінки хворіють на рак удвічі частіше за сільських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути