понеділок, 09 вересня 2013 06:00

Горло Тетяни Ямчук зсунулося на сантиметр

49-річній Тетяні Ямчук із Києва місяць тому вирізали частину щитовидки. Минулої осені почало боліти горло.

— Уночі прокидалася від задухи, кашляла. Легшало від склянки води, — розповідає. — Нічого не могла їсти, бо за обідом тиснуло ще сильніше. Та ще й апетит зник. За три тижні схудла на 10 кіло.

На УЗД побачили вузол — 3 см — у щитовидці. Лікувалася в ендокринолога 39-річного Івана Ковтуна із центральної поліклініки Подільського району столиці.

— Половину операцій на щитовидці в Україні роблять даремно. Можна уникнути, навіть коли є великі утворення. Достатньо пити гормони, раз на три місяці перевірятися. Організм недоотримує йоду. Якщо поповнити його дефіцит, вузол може розсмоктатися.

Вузол в Тетяни виник через брак йоду.

— Коли спала на спині, вузол сильно здавлював горло. Воно змістилося на сантиметр. Як тільки вирізали, перестало турбувати. Операція була успішною, але не прибрала причину вузла. Щитовидка могла будь-коли збільшитися знову.

Каже, коли йододефіцит проявився, йодовану сіль їсти марно. Це лише профілактика.

— Місяць п'ють ліки. За тиждень після операції жінка погладшала на 2 кілограми. Заборонив їй їсти жирне і смажене. Натомість вживала тріску і палтус, багаті йодом. Замість салату — морську капусту. За місяць вийшла на роботу. Добова норма йоду з продуктами — 0,15 грама. Його багато у моркві, бананах, бобових.

Радить купувати йодовану сіль у фользі чи в целофані, а не в паперовій коробці. З останньої йод швидше випаровується. Ємність завжди тримають закритою. Добову норму поповнюють п'ять зерен свіжого яблука.

— Удвічі більше йоду треба вагітним на формування органів дитини. 30-річна пацієнтка постійно нервувала, була змучена. Завагітніла, коли щитовидка вже збільшилася. На п'ятому тижні стався викидень. Нестача йоду часто викликає безпліддя через гормональні збої.

15 930 українцям бракує йоду. Це — 35% населення країни. Більшість про це не знають.

На плечі малюють три лінії

Іван Ковтун радить перед сном на шкіру біля плеча ватяним тампоном нанести три лінії йодом — тонку, товщу і найтовстішу.

— Організм візьме, скільки йому треба. Якщо на ранок зникла перша лінія, з йодом усе добре. Дві — є невелика нестача. Немає жодної — терміново перевіртеся в ендокринолога. Раніше малювали одну пляму, але такий тест неточний. Шкіра завжди всотує йод. Багато людей даремно лякаються.

Зараз ви читаєте новину «Горло Тетяни Ямчук зсунулося на сантиметр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути