четвер, 20 серпня 2009 20:48

Головний біль спричиняє втома мозку

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Керівник столичного медичного центру ”Головний біль” Тетяна Майкова демонструє німецький апарат для проведення лабораторних тестів. З його допомогою роблять аналіз крові на запалення та вміст гормонів. Порушення гормональної рівноваги може бути причиною г
Керівник столичного медичного центру ”Головний біль” Тетяна Майкова демонструє німецький апарат для проведення лабораторних тестів. З його допомогою роблять аналіз крові на запалення та вміст гормонів. Порушення гормональної рівноваги може бути причиною г

26-річна Лілія Борисенко з Києва живе з мігренню сім років.

— Перший приступ трапився, коли трохи посперечалася з батьком і перехвилювалася. Тепер головний біль з"являється двічі на місяць, іноді навіть частіше. Приступ може статися будь-коли: після втоми, перед критичними днями. Тоді просто випадаю з життя. Допомагають лише "кінські" дози анальгіну чи антимігрену — по 4–6 таблеток, — скаржиться жінка.

Закордонні лікарі довели: люди з постійним головним болем можуть отримати статус інваліда, як і хворі з онкологічними чи серцево-судинними хворобами.

— В Україні діагнозу "головний біль" не ставлять. Проте через нього хворі часто не можуть нормально жити, виконувати щоденні справи, працювати, — стверджує керівник медичного центру "Головний біль", лікар-невропатолог Тетяна Майкова, 50 років. — Біль свідчить про дефіцит енергії в мозку. Робота органу полягає в збудженні власних клітин, після чого вони повинні заспокоюватися. Якщо цього не відбувається, постійно збуджені клітини споживають величезну кількість енергії. Голова болить.

Щоб вилікувати головний біль, його причину досліджують. Для проведення енцефалограми на голову пацієнта надягають пристрій, що нагадує гумову шапочку. Його приєднують до комп"ютера. На моніторі з"являються зигзагоподібні лінії — графічне зображення електричної активності мозку. Енцефалограма дозволяє з"ясувати, через що мозок перезбуджується. Наступний тест показує, чи передає мозок команди іншим органам без порушень. Також досліджують судини: як вони реагують на навантаження. Перевіряють гормональну систему. Роблять УЗД, бо існує теорія, що мігрень можуть викликати  вади серця.

Мігрень можуть викликати вади серця

— Основні види головного болю: мігрень, біль напруження і кластерний біль. Найпоширеніший біль напруження. Голова тоді важка, ніби затиснута в лещатах. Мігрень у 70% випадків трапляється в жінок. Він зазвичай проявляється пульсацією з одного боку голови, може посилюватися. Супроводжується боязню звуків, світла, прагненням усамітнитися. У чоловіків біль більш локалізований, сильний. Бувають навіть головні болі після оргазму чи вживання морозива.

Головні болі можуть бути ускладнені безконтрольним вживанням знеболювальних, які викликають звикання. Тоді в людини болить голова тільки через те, що вона не прийняла таблетки. Такі випадки лікуються найважче.

— Зараз дуже багато "сов", які пізно лягають спати. А утворення енергії в мозку проходить до 24.00 під час сну. Багато людей зловживають кавою, чаєм, кока-колою, алкоголем, цигарками. Це все стимулятори. Вони не надають нам енергії, а витрачають нашу запасну. Якщо не вистачає сил, потрібно просто відпочити, — каже Тетяна Миколаївна.

Лікар радить харчуватися тричі на день. Їсти так, щоб вистачало енергії, але не накопичувалася зайва вага. Бажано вживати молоде нежирне м"ясо, рибу, яйця, кисломолочні продукти, свіжі овочі й фрукти, нерафіновані злаки. Слід обмежувати вживання солі й цукру. Треба більше рухатися, щодня гуляти годину.

Головні болі можуть свідчити про захворювання. Наприклад, про пухлину мозку. Біль у голові може бути причиною запалень, деформацій судин. Якщо він постійний, нагадує удари кинджалом, це може бути ознакою крововиливу в мозок, що супроводжується порушенням тиску, втратою свідомості. Тоді слід негайно викликати "швидку".

Загострення головного болю зазвичай буває взимку, восени чи навесні. Улітку організм працює найкраще.

— Можна спробувати позбавитися болю без ліків. Наприклад, побути на самоті в темній кімнаті, прийняти валокордин, помазати скроні бальзамом "Зірочка", покласти на лоб вологий рушник чи капустяний лист. Деяким допомагає холодний чи гарячий душ. Якщо біль повторюється, міцнішає, виникає потреба пити знеболювальне, варто звернутися до лікаря.

Зараз ви читаєте новину «Головний біль спричиняє втома мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути