Ексклюзиви
пʼятниця, 05 серпня 2011 06:15

Гідроскальпель не пошкоджує судини

Автор: фото надане Ігорем Сухіним
  Хірурги вузлової лікарні №1 станції Дарниця Південно-західної залізниці вирізають гідроскальпелем ракову пухлину на печінці. Звичайним скальпелем таку операцію зробити неможливо
Хірурги вузлової лікарні №1 станції Дарниця Південно-західної залізниці вирізають гідроскальпелем ракову пухлину на печінці. Звичайним скальпелем таку операцію зробити неможливо

Бориспільцю Анатолію Шорсткому, 64 роки, минулого тижня прооперували кишківник у вузловій лікарні №1 станції "Дарниця" Південно-західної залізниці.

— Був у санаторії в Закарпатті з дружиною та онукою. Попив там водичку. Після того почало боліти справа внизу живота. Прооперували кишечник. Зараз почуваюся добре. Живіт не болить. Що мені врачі робили, не знаю. Раніше ніколи не лежав у лікарнях, — розповідає Анатолій Шорсткий.

Його оперували гідроскальпелем. Прилад схожий на бормашину, з якої під великим напором витікає тонкий струмінь води, як зі шприца. Ріже тканину та капіляри, не пошкоджуючи великі судини.

Ігор Сухін, 40 років, завідувач хірургічного відділення, показує відео. На ньому гідроскальпелем лікарі вирізають злоякісну пухлину на печінці. Воду відсмоктують іншим приладом. Після видалення на органі видно невелике заглиблення.

Кілька років тому 50-річному пацієнтові тут оперували запалення на тонкому кишківнику.

— Коли розрізали живіт, побачили, що кишки зв'язані у вузол. Розплутати та розділити їх без гідроскальпеля неможливо. Єдиний вихід — вирізати все сплетіння. Раніше кишки зшивали, але вони розпадалися.

Лікар Станіслав Хмельницький, 56 років, розповідає, що почастішали випадки раку прямої кишки.

— Із такими діагнозами люди до нас звертаються пізно, коли вже є непрохідність і метастази в печінці. Якщо їх не вирізати, навіть хіміотерапія не допоможе. Оперували хворого, в якого пухлина розпласталася між трьома судинами завбільшки з палець. Вони поєднують печінку з нижньою порожниною живота. Зробили все філігранно. Такого результату звичайним скальпелем не досягнеш. Якщо зачепити судини, кров б'є таким струменем, що шапку на хірургові збиває.

Володимир Скиба, 58 років, завідувач кафедри хірургічних хвороб Медінституту асоціації народної медицини, оперує новим приладом у Першій клінічній лікарні столиці. Він є одним із його розробників.

— Для хірурга гідроскальпель те саме, що для водія пересісти із "запорожця" в "ланос". Ідея різати людські органи водяним струменем прийшла інженерам-авіаторам. Вони винаходили гідроструменеві технології для різання сталі та каменів. Першу операцію провели п'ять років тому. Тепер звичайним скальпелем лише шкіру розрізаємо.

Гідроскальпель використовують гінекологи, урологи при абсцесах. Гній вимивають струменем під тиском 60 атм. Він не руйнує орган. Обмиває вену, відділяє її від м'язів, не травмуючи.

— Торік лікували непрохідність кишківника 31-річному фермеру з Житомирщини. Йому чотири рази робили операцію в районній лікарні, потім у столичній клініці. Ми оперували його вшосте. Без гідроскальпеля відділити петлі товстого й тонкого кишківника неможливо, не зачепивши шлунок і селезінку. На п'ятий день у хворого запрацював кишківник, він зміг випорожнитися. Застерегли, щоб не тягав важкого. Зараз він уже працює на фермі.

Оперуючи печінку, хірурги зазвичай припасають 2 л крові для пацієнта. Приблизно стільки він втрачає під час операції.

— 47-річній жінці видалили більшість правої долі печінки. У неї був рак. Завдяки гідроскальпелю втратила лише 700 грамів крові.

Зараз ви читаєте новину «Гідроскальпель не пошкоджує судини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути