четвер, 04 травня 2017 06:35

Генітальний вірус передається під час пологів

Автор: ФОТО З САЙТА www.plushealth.ru
  Вірус можна підхопити, торкнувшись руками до губ при загостренні герпесу на них. А потім, не помивши руки, доторкнувшись до геніталій
Вірус можна підхопити, торкнувшись руками до губ при загостренні герпесу на них. А потім, не помивши руки, доторкнувшись до геніталій

— Якщо герпес потрапляє в організм, то залишається там назавжди. Доки міцний імунітет, недуга мовчатиме й сумирно співіснуватиме з вами, — каже столичний інфекціоніст Максим Канівець, 51 рік. — Небезпечний генітальний герпес. Якщо він є в організмі матері, треба робити кесарів розтин.

Генітальний герпес передається статевим шляхом і від матері до дитини.

— Ним також можна заразитися, торкнувшись руками до губ при загостренні герпесу на них. А потім, не помивши руки, доторкнувшись до геніталій.

Генітальний герпес проявляється печінням, свербежем, головним болем і болем у м'язах. У жінок пухирці з рідиною виникають у піхві, шийці матки та сечівнику. У чоловіків — із внутрішньої сторони крайньої плоті та на голівці статевого органу. Вони лопаються й утворюються рани, які заживають місяць. При нормальному імунітеті в крові виробляються антитіла, що борються з цим збудником. Коли організм ослаблений, хвороба стрімко розвивається, з'являються висипання та запалення шкіри.

У дітей генітальний герпес лікують хіміотерапією. Що молодша дитина, то важче він протікає.

У немовлят він поширюється на весь організм. Вірус розмножується в нервовій системі. Це призводить до судом, розумової відсталості, недорозвинення чи запалення мозку.

Перші ознаки захворювання виникають за тиждень після народження. Це бульбашки, почервоніння на шкірі, підвищення температури, блювота, пронос і судоми. З герпесом новонароджені часто потрапляють у реанімацію.

— Найчастіше діти народжуються з генітальним герпесом, бо чоловіки не зізнаються дружинам, що мають цю хворобу. Якщо зараження відбулося до вагітності, то в організмі матері встигли виробитися антитіла. Дитини народжується здорова.

Для виявлення вірусу герпесу беруть мазки з пухирців та аналіз крові.

— У мене були дві пацієнтки, які народили хлопчиків природнім шляхом і тоді дізналися про генітальний герпес. У них він ніяк не проявлявся. Діти в утробі розвивалися нормально. Якби народилися через кесарів розтин, були б здорові. Один малюк мав плями та пухирці біля щоки й на пупку. Другий — уздовж усього хребта. Це була складна форма герпесу. Він зачепив усі хребці та нерви.

Хіміотерапію проводять препаратом ацикловір, єдиним, який бореться з вірусом у немовлят.

— Щоб зменшити токсичність, ліки вводять поступово. Спочатку 60 мілілітрів на кілограм дитини тричі на добу, потім збільшують до 80 мілілітрів.

Його дають місяць. Потім роблять перерву. Дивляться, чи висипання повертаються. Якщо так, продовжують курс. Вірус залишається в організмі дитини. Але він ослаблений, тому не так сильно діє на нервову систему.

— Вчора прочитав лист від матері одного хлопчика. У нього два тижні немає проявів. Таку дитину можна купати, робити щеплення та дозволяти спілкуватися з іншими.

Зараз ви читаєте новину «Генітальний вірус передається під час пологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути