Ексклюзиви
середа, 06 червня 2012 00:45

Фанати Євро-2012 можуть привезти чуму і малярію

У червні на Євро-2012 до України приїдуть 800 тис.  уболівальників. Лікарі остерігаються, що вони привезуть небезпечні інфекції.

— Приїдуть люди всякі. Туристи перед тим можуть відвідати Африку, Південну і Центральну Америку. Якщо вони там заразяться, через кордон до нас прийдуть холера, чума, — говорить 58-річний Олег Когут, заступник головного санепідеміолога Львівщини. — Туристи можуть бути носіями вірусних інфекцій — енцефаліту, геморагічної гарячки. Турбуватиме і малярія, лейшманіоз. Не впевнений, що не завезуть небезпечне захворювання поліомієліт, яке вражає нервову систему з розвитком паралічів. Недавно в Таджикистані та Росії були його випадки.

Завезені недуги зачеплять більшість населення. Інфекції здатні передаватися через воду, укуси комах, ґрунт, повітряно-крапельним та побутовим шляхом.

— Аби не допустити інфекції в Україну, разом з митниками і прикордонниками працюємо по кордону й аеропорту. Вчимо їх сигнальним ознакам інфекційних захворювань. Як правило, це розлади шлунково-кишкового тракту або прояви простудних захворювань. Якщо ознаки підтверджуватимуться, то не допускатимемо уболівальника чи іноземного туриста в нашу країну. Якщо виявлять із симптомами інфекційного захворювання жителя України, він буде тимчасово ізольований до уточнення. Ми зобов'язали всі області відслідковувати епідеміологічну ситуацію.

На Євро уникати скупчення людей у містах буде важко. Олег Когут радить частіше мити руки, у транспорт брати спиртові спреї, антисептичні серветки.

45-річна Іветта Шестакова, головний інфекціоніст столиці, каже, не слід боятися інфекцій від уболівальників:

— У нас гратимуть європейські команди, тому й більша маса туристів будуть із країн Західної Європи. Спалахів інфекцій останнім часом там не було. Тому немає причин виїжджати на час чемпіонату за місто чи щеплюватися. Тим паче що щеплення треба робити мінімум за два-три тижні до ймовірного спалаху недуги. Інакше вакцина не подіє.

Зазначає, що кором можна заразитися у метро, маршрутці чи магазині. Недуга починається не з висипу, а підвищення температури, кашлю. Людина може думати, що переохолодилася на роботі під кондиціонером чи горло болить від морозива, а насправді хворіє на кір. Під час кашлю чи чхання вірус розповсюджується в радіусі 3 м.

Зараз ви читаєте новину «Фанати Євро-2012 можуть привезти чуму і малярію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути