Киянин Віталій Стоялов, 56 років, для профілактики різних недуг п'є квас власного приготування.
— Хлібний напій очищує судини, покращує зір, роботу печінки та навіть підвищує потенцію, — розповідає. — Якщо його випити зранку на голодний шлунок, то покращується апетит, краще виділяється шлунковий сік.
Віталій Стоялов робить квас на основі закваски "Віво". Випробував кілька рецептів із додаванням різних фруктів, овочів, трав.
— Буряковий квас відновлює печінку, добре гонить жовч, чистить судини й нормалізує тиск. При ревматизмі помагає квас із селерою, а при виразці й атеросклерозі рекомендую робити квас з імбиру. Капустяний напій багатий на противиразковий вітамін U.
Склянку цукру або меду змішує з дрібно порізаними фруктами, овочами або соками чи житніми сухарями. Обирає продукти відповідно рецепту. Заливає літром окропу. Додає 2 л холодної води — суміш має вийти температурою 30°С. Тоді вливає флакон закваски "Квас віво".
— Квас готують близько доби при кімнатній температурі. Чим тепліше, тим швидше буде готовий.
Віталій Стоялов рекомендує прикрити ємність із квасом, але не закривати її герметично. Напій має "дихати".
— Після закінчення бродіння квас проціджую, додаю ще шість столових ложок цукру або меду. Переливаю в пляшки, ставлю їх у холодильник. П'ю, як охолоне.
У домашньому квасі немає барвників, підсилювачів смаку й консервантів. Закваска збагачує напій молочнокислими бактеріями. Тому всі види квасу нормалізують роботу кишечника.
Коментарі