Ексклюзиви
понеділок, 14 жовтня 2019 00:56

До погіршення кровообігу мозку схильні метеозалежні люди

Автор: SVIDOK.ONLINE
  Інсульт перестав бути хворобою літніх людей
Інсульт перестав бути хворобою літніх людей

— Дивився перед сном кіно і раптом перекосило. Чую, що чухається щока, але не можу її почухати, — розповідає харків'янин Станіслав Будко, 55 років. — Добре, що жінка повернулася з чергування, то викликала "швидку". Там сказали — то мікроінсульт. Поклали на тиждень у лікарню.

— Не існує діагнозу мікроінсульт. Є тільки інсульт — порушення кровообігу мозку. Тоді в людини за кілька годин відмирає його частина. Тому, що швидше пацієнт потрапить до лікарні, то менше клітин пошкодяться. Тоді й буде кращий прогноз, — говорить столичний кардіолог 42-річний Єгор Тимощук. — На практиці часто мікроінсультом називають стан, коли пошкодження судин мозку не прогресують протягом доби. Особливо до погіршення крово­обігу мозку схильні метеозалежні люди, схильні до хронічних стресів, перевтоми, постійних надмірних фізичних навантажень.

Інсульт є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску. Людина відчуває запаморочення, похитування тіла, оніміння рук або ніг, розмитий зір і відчуття сп'яніння. Не може усміхнутися, при цьому опускається куток губ. У людини нерозбірлива та плутана мова. Також не може підняти руки вгору та часто виникає сильний головний біль. Від нього не допомагають звичні таблетки.

— Інсульт перестав бути хворобою літніх людей. Цьому посприяли стреси та стрибки тиску. Від них еластичні судини розриваються, і кров заливає мозок. Так виникає геморагічний інсульт. А якщо судина звужена через бляшки холестерину і порушується кровообіг, то виникає ішемічний інсульт. Саме він буває найчастіше. Тоді навпаки — кров не потрапляє в мозок, і клітини гинуть.

Для точнішої діагностики мало зробити ЕКГ. Краще триплексне та дуплексне сканування судин. Вони визначають товщину судинної стінки, її цілісність, наявність або відсутність атеросклеротичних бляшок, швидкість і напрямок кровопостачання, розміри судин та прохідність вен.

Для лікування у пацієнта нормалізують артеріальний тиск і частоту пульсу. Це поліпшує кровопостачання головного мозку.

Зараз ви читаєте новину «До погіршення кровообігу мозку схильні метеозалежні люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути